Jan Boelhouwer in de Tweede Kamer
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Bedreiger van burgemeester Gilze en Rijen wordt niet vervolgd

De man die burgemeester Boelhouwer van Gilze en Rijen bedreigde, wordt zeer waarschijnlijk niet vervolgd. Hij is al twee keer veroordeeld voor zwaardere vergrijpen, en daarom wordt hij niet meer vervolgd voor de bedreigingen.

De verdachte, Jan B., werd eerder dit jaar al veroordeeld. Hij wordt gezien als een belangrijke wapenleverancier voor de onderwereldoorlog in Amsterdam. Daarvoor kreeg hij deze maand een celstraf van 5,5 jaar. In januari is hij ook veroordeeld voor het verdonkeremanen van het lijk van Freddy Janssen uit Valkenswaard. Diens lichaam werd in stukken teruggevonden in een kanaal.

Boos

Vanwege die straffen wordt hij niet opnieuw vervolgd, op verzoek van zijn advocaat. De burgemeester is er boos over. "Het is een premie voor bedreiging. Als je toch al misdaden pleegt, kun je bedreiging er gewoon bij doen. Je wordt toch niet gestraft. Al kreeg hij maar één dag vanwege de bedreiging", zei de burgemeester tegen Omroep Brabant.

Boelhouwer heeft zijn hoop gevestigd op de nieuwe Tweede Kamer. Hij wil aandacht vragen voor de beperkingen in de strafwet. CDA-Kamerlid Van Toorenburg gaat ermee aan de slag.

Beveiliging

In 2015 kreeg Boelhouwer beveiliging, omdat de politie serieuze aanwijzingen had dat Jan B. naar hem op weg was om een aanslag te plegen. B. was boos over een controle bij zijn boerderij in Hulten. Tijdens die controle werden ook een gemeenteambtenaar en een politieagent bedreigd. Zij deden aangifte, net als de burgemeester.

Op 7 maart diende bij de rechtbank in Breda het verzoek van Jan B. om de bedreigingszaak te beëindigen. Justitie accepteerde dat verzoek. De drie slachtoffers waren bij de zitting aanwezig en werden verrast door het standpunt van de officier van justitie. De rechtbank moet nog een uitspraak doen, maar de kans dat Jan B. alsnog vervolgd wordt acht justitie minimaal.

Advertentie via Ster.nl