Uitvinder wereldwijde web wint belangrijke computerprijs
Sir Tim Berners-Lee, de grondlegger van het wereldwijde web, heeft de prestigieuze Turing Award gekregen. De prijs wordt gezien als de Nobelprijs van de computerwereld.
Bij de prijs hoort een geldbedrag van 1 miljoen dollar, dat beschikbaar wordt gesteld door Google.
"De eerste site op het wereldwijde web ging in 1991 online. Dat klinkt als niet zo lang geleden, maar het is lastig om te bedenken hoe de wereld eruit zag voor de uitvinding van Berners-Lee", zegt Vicki L. Hanson, president van de organisatie die de award uitreikt.
Alan Turing
De prijs is vernoemd naar de Britse wiskundige Alan M. Turing, die geldt als de belangrijkste grondlegger van de computer en de digitale computertaal en die in de Tweede Wereldoorlog de Duitse codetaal wist te ontcijferen.
In 2014 kwam er een film uit over zijn werk bij de Britse Government Code and Cypher School, de voorloper van inlichtingendienst GCHQ, in de Tweede Wereldoorlog. Hij ontcijferde daar berichten van de Duitsers.
Berners-Lee noemt het ontvangen van de prijs in een gesprek met The Guardian een grote eer. "Het is fantastisch om deze prijs te ontvangen en daarmee in een illuster lijstje van onderzoekers te staan." De computerwetenschapper werkt tegenwoordig aan MIT, de technische universiteit van Boston.
Kritiek op overheden
Hij blijft zich daarnaast inzetten voor het behoud van het open karakter van het internet en voor privacy van internetgebruikers. In The Guardian noemt hij het terugdraaien van een regel in de VS die internetproviders verbiedt om surfgedrag van klanten te verkopen walgelijk.
"Privacy is iets wat zowel Democraten als Republikeinen belangrijk zouden moeten vinden. Dus ik vind het heel schokkend dat de Republikeinse Partij vindt dat het prima zonder kan. Hier moeten we tegenin gaan."
In een gesprek met de BBC heeft de uitvinder van het wereldwijde web ook kritiek op Britse autoriteiten. Die willen de versleuteling van chat-diensten verzwakken in het licht van de aanslag in Londen, twee weken geleden. Hij waarschuwt dat dat grote gevolgen kan hebben, aangezien niet alleen overheden maar ook kwaadwillenden er dan bij kunnen komen.