NOS NieuwsAangepast

Congres: providers VS mogen internetgedrag van klant verkopen

Internetproviders in de VS mogen van het Congres de browse-geschiedenis en het app-gebruik van hun klanten zonder toestemming verkopen. Na de Senaat is ook het Huis van Afgevaardigden vannacht akkoord gegaan met het terugdraaien van een regel uit het Obama-tijdperk.

De Federale Communicatiecommissie (FCC) had vorig jaar bepaald dat de privégegevens alleen mogen worden verkocht met toestemming van mensen, die regels zouden later dit jaar ingaan. Het ongedaan maken hiervan ligt nu bij Trump; adviseurs van de president verwachten dat hij de intrekking zal ondertekenen.

Grote gevolgen

Het was al mogelijk voor providers om deze informatie te verkopen, maar de aanpassing van de FCC vereiste dat hier expliciete toestemming van gebruikers voor nodig was. Die is nu dus van de baan.

Naast internetgeschiedenis mogen de providers ook informatie over de apps die iemand gebruikt gaan verkopen. Dit samen heeft grote gevolgen voor de tientallen miljoenen Amerikanen die veel tijd op het internet doorbrengen.

Hierdoor worden internetproviders ook concurrenten van Google en Facebook, die op dit moment de machtigste digitale reclamebedrijven zijn. Dat was dan ook het argument van de tegenstanders van de FCC-maatregel. Die vinden dat de vrije verkoop van de gegevens de concurrentie eerlijker maakt.

Versleuteling

Maar dat is niet terecht, zeggen critici. Die zien het als een tegenslag voor de privacy van de consument. Het is bijvoorbeeld in principe mogelijk om zonder Facebook en Google te internetten, maar een internetprovider heb je altijd nodig.

Er moet wel een kanttekening worden geplaatst. De internetproviders zien wel welke sites iemand bezoekt, maar veel grote sites - zoals webwinkels - gebruiken het protocol https. Dit versleutelt je bezoek, waardoor het voor buitenstaanders niet zichtbaar is wat je doet. Google en Facebook zien wél wat je achter de schermen doet. Ook veel apps gebruiken versleuteling.

Dat neemt niet weg dat de provider wel ziet dat je op Amazon of Airbnb bent geweest, maar dus niet of je daar babykleertjes hebt gekocht of een reis naar Spanje hebt geboekt.

Nederland

De regelgeving in de VS verschilt met die van Nederland. Hier zou in principe hetzelfde kunnen gebeuren, maar de Nederlandse wet schrijft voor dat providers hier vooraf expliciet toestemming moeten vragen. Dat betekent dat het niet mag worden weggestopt in de voorwaarden of in het contract worden verplicht; de klant moet bewust kunnen kiezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl