Een kantoor van American Express in New York EPA

Het Amerikaanse creditcardbedrijf American Express moet gegevens over Nederlandse klanten delen met de fiscus. De Belastingdienst wil weten of Nederlandse klanten de belasting hebben ontdoken.

De Amerikaanse belastingdienst had het Nederlandse verzoek aan een Amerikaanse rechter voorgelegd. Die heeft bepaald dat American Express de gegevens aan de Amerikaanse fiscus moet verstrekken. Die speelt ze vervolgens door aan de collega's in Nederland.  

Proef

De Belastingdienst is bezig met een project om gegevens van buitenlandse credit- en debitcards te verzamelen. De dienst hield eerder een proef waarbij de identiteit van 51 eigenaren van buitenlandse kaarten werd achterhaald. In 28 gevallen bleek er belasting verschuldigd. 

"We willen duidelijk maken dat het buiten beeld houden van vermogen niet loont", zei de Belastingdienst bij aanvang van het project.

Eerder kreeg de Belastingdienst de gegevens van duizenden Nederlanders die vermogen in Zwitserland bij Crédit Suisse Bank hadden gestald. Op verschillende plekken in Nederland werden er invallen gedaan bij vermoedelijke zwartspaarders.

STER reclame