Een deel van de in beslag genomen goederen

Nederlanders opgepakt bij internationale actie tegen zwartspaarders

Het Openbaar Ministerie en de FIOD hebben de namen en gegevens in handen gekregen van 3800 Nederlanders die hun vermogen in Zwitserland hebben gestald. Die informatie heeft gisteren geleid tot invallen in vier plaatsen en de arrestatie van twee vermoedelijke zwartspaarders.

Het OM en de FIOD doen concreet onderzoek naar enkele tientallen Nederlanders die worden verdacht van belastingfraude en witwassen. Ze zouden "vele miljoenen euro's" hebben gestald bij de Zwitserse bank Credit Suisse.

Bij de acties in Den Haag, Hoofddorp, Zwolle en de gemeente Venlo is beslag gelegd op bankrekeningen, vastgoed, een luxe auto, schilderijen, juwelen en een goudstaaf. Ook is administratie in beslag genomen.

Ook deze goudstaaf is in beslag genomen

De vestigingen van Credit Suisse in Amsterdam, Londen en Parijs hebben eveneens bezoek gehad van financieel rechercheurs. Volgens de bank ging het om "belastingzaken van cliënten". Credit Suisse werkt naar eigen zeggen mee aan het onderzoek, maar wil verder niets over de zaak kwijt.

Het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de FIOD kreeg de gegevens van de spaarders onlangs toegespeeld. Van wie, wil het Openbaar Ministerie niet zeggen. Vanwege de omvang van de informatie verwacht justitie de komende tijd meer acties. Wel benadrukt een woordvoerder dat niet alle 3800 spaarders bij voorbaat verdacht zijn.

Australië

De FIOD heeft ook gegevens gekregen over ruim 50.000 buitenlandse spaarders. Die informatie is gedeeld met de autoriteiten in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Australië. Ook in die landen waren gisteren acties tegen zwartspaarders. Zo zeggen de Australische autoriteiten dat ze 340 mensen op het spoor zijn die zouden hebben geholpen bij belastingontduiking via Zwitserland.

Justitie zegt dat structureel informatie wordt uitgewisseld met opsporingsdiensten in andere landen. "Daardoor is de Belastingdienst steeds beter in staat om belastingplichtigen die niet of niet volledig aangifte doen, in beeld te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl