David Neres heeft zijn eerste treffer voor Ajax 1 te pakken Pro Shots

"Waar blijft hij?", vroeg Co Adriaanse zich drie weken geleden af in Studio Voetbal. De oud-coach van onder meer Ajax had het over de 20-jarige Braziliaan David Neres, de man van twaalf miljoen euro. Zondag was hij er. Voor het eerst in de basis en voor het eerst scorend.

Natuurlijk ging er ook nog wel wat mis tegen Feyenoord (2-1). Een van zijn eerste dribbels eindigde over de achterlijn. Maar in de 36ste minuut lachte hij zijn beugel bloot na het maken van de 2-0. Op aangeven van Hakim Ziyech schoot hij bij de tweede paal binnen.

'Doelpunt in Klassieker altijd goed'

"Ik denk dat ik het goed gedaan heb", aldus Neres na afloop. "Ik werd als basisspeler opgesteld en heb 't goed gedaan. Een doelpunt maken in een Klassieker is altijd goed, maar winnen is belangrijker. We komen naderbij en gaan door."

Neres: stap voor stap, wedstrijd voor wedstrijd

Neres werd door Ajax vlak voor het einde van de wintertransferperiode overgenomen van het Braziliaanse São Paulo FC. Op 17 februari werd hij gepresenteerd en toen maakte hij al een timide indruk. "Ik ga rustig aan doen en weet dat het goedkomt", zei de aanvaller destijds.

Een week later debuteerde hij als invaller tegen Heracles Almelo (4-1) in de eredivisie en op 9 maart volgde een tweede optreden op bezoek bij FC Kopenhagen (2-1). Daarna deed hij drie keer mee met Jong Ajax in de Jupiler League en maakte hij als basisspeler tegen NAC Breda (4-3 verlies) zijn eerste goal in het Nederlandse betaalde voetbal.

'Kan niks met onbegrip over Neres'

Adriaanse en onder anderen ook Ron Jans vroegen zich in Studio Voetbal af waarom een speler die zoveel geld heeft gekost, zoveel tijd nodig heeft om zich aan te passen. Dat onbegrip zorgde voor irritatie bij Ajax-trainer Peter Bosz. "We hebben dat bij zijn komst proberen uit te leggen", zei Bosz halverwege maart.

Goal David Neres tegen Feyenoord

"Hij is heel jong en we hebben hem in de winterstop gehaald zodat hij kan wennen aan Nederland en de club", vervolgde Bosz. "Het is veel geld, dat klopt. Maar we hebben gezegd dat hij er niet gelijk hoeft te staan. Hij heeft pas acht duels bij São Paulo gespeeld. Ik kan daarom niks met het onbegrip. Iedereen zal het ermee moeten doen."

'Dank u wel'

Zo timide als hij bij zijn presentatie overkwam, zo komt de Braziliaan nog steeds over, zo blijkt na afloop van de Klassieker in het gesprek met NOS-verslaggever Joep Schreuder. Met kauwgom in de mond, soms met het hoofd naar beneden, geeft Neres vooral korte antwoorden.

Aan zelfvertrouwen geen gebrek. Wordt Ajax kampioen? "Zeker weten. Drie punten achterstand is beter dan zes. Stap voor stap. Wedstrijd voor wedstrijd."

En woord voor woord werkt Neres ook aan die "moeilijke taal" Nederlands. Hij sluit het interview af met een onvervalste "Dank u wel". En ook nog een "alstublieft". En een glimlach.

'Waarom speelt Neres niet bij Ajax?'

STER reclame