Rianne Grootscholten in haar 'Change-woning'
NOS NieuwsAangepast

Micro-appartementen, voor starter die geen huis kan vinden

Het is een groeiend probleem: starters op de arbeidsmarkt die geen betaalbare woonruimte kunnen vinden in de stad. Met nieuwe woonvormen proberen vastgoedontwikkelaars hierop in te spelen. Zo ontstaan in de vier grote steden wooncomplexen met honderden 'micro-appartementen'. Die appartementen zelf zijn bijvoorbeeld maar 30 vierkante meter groot, maar de bewoners hebben wel de beschikking over gedeelde werkruimtes, woonkamers en een dakterras.

Daarmee zijn gedeelde faciliteiten en kleine woningen niet meer voorbehouden aan studenten. Ze worden juist speciaal voor de jonge werkenden gebouwd. De trend is komen overwaaien uit New York en Hongkong.

In Amsterdam staat het eerste wooncomplex al: Change opende in februari zijn deuren. In juni start vastgoedontwikkelaar AM met de bouw van De Lofts in het Amstelkwartier. Een paar berichtjes op sociale media waren genoeg om duizenden belangstellenden te trekken voor de 500 appartementen. Ook voor andere steden, zoals Rotterdam, heeft de ontwikkelaar van Change projecten in de planning.

'Het valt best mee hoe klein het is'

Ruychi van Asten is een van de bewoners van het Change-gebouw. Hij is blij dat hij eindelijk een eigen woning heeft. "Ik woonde jarenlang bij mijn tante op de bank. Amsterdam is gewoon dramatisch, zeker voor starters. Voor een klein kamertje betaal je al snel ruim 700 euro per maand." Voor zijn woning betaalt Ruychi iets meer dan 500 euro.

Rianne Grootscholten (23) merkt ook dat het moeilijk is om een betaalbare woning te vinden in Amsterdam. Ze had al van alles geprobeerd. "Ik heb meerdere keren geprobeerd om samen met vriendinnen iets te vinden, maar veel woningcorporaties hebben dat liever niet. Vooral vanwege onze jonge leeftijd."

Dat haar woning klein is, vindt ze niet erg. Ze heeft niet het idee dat ze in een studentenkamer woont. "Omdat ik een scheiding tussen mijn bed en bank heb, heb ik het gevoel dat dit een echte woning is."

De woning van Ruychi van Asten

Ook projectontwikkelaar Synchroon wil zich storten op deze nieuwe ontwikkeling. De ontwikkelaar wil in meerdere steden de woonvorm XS Deluxe bouwen.

Deze nieuwe complexen combineren kleine, individuele appartementen van ongeveer 30 vierkante meter met gemeenschappelijke voorzieningen als werkruimtes, wasmachines en een dakterras. Prijzen lopen op tot 950 euro per maand.

De complexen moeten komen aan de Rijnkade in Utrecht en in Den Haag. Als het aan de projectontwikkelaar ligt, blijft het niet alleen bij deze steden. "We willen uitbreiden naar alle steden waar de woondruk hoog is, dus ook Rotterdam", zegt projectontwikkelaar Paul Roodnat.

  • Synchroon
    De micro-appartementen hebben handige snufjes om de ruimte optimaal te gebruiken.
  • AM
    Door het gebouw heen worden gedeelde werkplekken en andere faciliteiten geplaatst. Bijvoorbeeld een sportschool.
  • Synchroon
    Vastgoedontwikkelaars willen hun gebouwen in alle grote steden als Utrecht en Den Haag plaatsen.
  • AM
    In plaats van een eigen balkon, deel je een groot dakterras met je medebewoners.

De krapte in het middensegment voor huren is bekend. Volgens huurplatform Pararius is er een grote vraag naar huurwoningen met prijzen tussen de 711 en 1000 euro per maand. Door verstedelijking zal die vraag de komende jaren vooral blijven toenemen in de steden. Dat komt mede door de groei van het aantal alleenstaanden: volgens het CBS waren er in 2000 ongeveer 2,3 miljoen Nederlanders single, in 2016 waren dat er ruim 2,9 miljoen.

In Amsterdam en Utrecht bestaat ongeveer 53 procent van de huishoudens uit één persoon. In Rotterdam en Den Haag ligt dat percentage rond de 47. De projectontwikkelaars hebben in deze steden dan ook de meeste interesse.

Dat de vraag groot is, blijkt ook uit het aantal aanmeldingen voor de verschillende projecten. Woontoren Change kreeg voor de 498 woningen meer dan 6500 aanmeldingen. Ook voor The Lofts van AM hebben al meer dan duizend geïnteresseerden zich gemeld voor de 212 appartementen.

Micro-appartementen zijn ook populair bij institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Die zien de vastgoedprojecten als een lucratieve investering.

Zo is pensioenuitvoerder Syntrus Achmea - die voor verschillende institutionele partijen beleggingen doet - eigenaar van het studiocomplex Villa Mokum in Amsterdam en het studentencomplex De Next Level in Delft.

Een andere grote pensioenuitvoerder, PGGM, heeft geïnvesteerd in microwoningen en studentenwoningen in Londen. "In Nederland doen we dat nu nog niet. De vastgoedpartijen die voor ons beleggen zien nog mogelijkheden voor ruimere woningen in de Randstad", zegt een woordvoerder. "Hoewel er duidelijk een trend is richting kleinere woningen vanwege de stijgende grondprijzen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl