ANP

Afgelopen jaar hebben beleggers voor een recordbedrag geïnvesteerd in huurwoningen. In 2016 staken beleggers voor 4,2 miljard euro in Nederlandse woningen. Dat is een stijging van 42 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, becijfert vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. Door de schaarste in het middensegment stijgen de huurprijzen en daarmee ook de interesse van beleggers.

Van de 4,2 miljard euro werd ruim 40 procent gestoken in de bouw van nieuwe of gerenoveerde woningen. De rest is betaald voor bestaande bouw door bijvoorbeeld woningen van woningcorporaties op te kopen.

Strengere hypotheekregels

De krapte op de huurmarkt heeft verschillende oorzaken, zeggen de onderzoekers van Cushman & Wakefield. Starters stromen minder makkelijk door naar een koophuis door de stijgende huizenprijzen en de strenger wordende hypotheekregels. Zij moeten langer sparen voordat ze hun huurwoning kunnen verlaten.

Daarnaast ijlt de economische crisis nog na. Veel mensen hebben vanwege de crisis toen hun verhuisplannen tijdelijk uitgesteld. Op de middenmarkt is daarom naast de gewone vraag nu ook sprake van een inhaalvraag, zeiden onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving eerder deze week. Alleen nieuwbouw of privatisering van bestaande huurwoningen is niet genoeg om te zorgen voor voldoende huurwoningen, concludeerden ze.

Voor komend jaar verwachten de rekenmeesters van Cushman & Wakefield opnieuw een groei van de investeringen in huurwoningen tot 4,5 miljard euro. Met name in de grote steden en universiteitssteden, waar de woningnood het grootst is, zal worden geïnvesteerd.

STER reclame