Een huurhuis in de vrije sector.
NOS NieuwsAangepast

'Huurprijzen vrije sector opnieuw gestegen'

De huurprijzen in de vrije sector zijn flink gestegen. In het derde kwartaal waren huurders gemiddeld 6,2 procent meer kwijt aan huur dan een jaar geleden. Dat meldt verhuurbemiddelaar Pararius.

De gemiddelde huurprijs steeg van 13,27 euro naar 14,11 euro per vierkante meter. Vooral voor middeninkomens - tussen de 35.000 euro en 50.000 euro - is er in de Randstad een groot tekort aan huurwoningen. "Dat leidt tot een sterke stijging van de huurprijs", zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius.

Het sterkst stegen de huurprijzen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Buiten de Randstad is ook sprake van groei, maar die is wel geringer. Een uitzondering is Groningen, daar was weer wél sprake van een groeispurt. De prijzen stegen in de stad met 11,5 procent en in de provincie met gemiddeld 16,8 procent.

Internationals

Groningen maakt volgens Pararius een sterke groei door. De gemeente investeert in werkgelegenheid en het vestigingsklimaat. Daarom is er een grote vraag naar huurwoningen door expats en buitenlandse werknemers.

In Rotterdam stegen de huren in de vrije sector met 9,7 procent, daarna volgen Utrecht (+5,1 procent), Amsterdam (+4,4 procent), Eindhoven (+3,1 procent) en Den Haag (+0,8 procent).

Investeringen

Minister Blok van Wonen: "Wij hebben in Nederland 1.000.000 huizen nodig, waaronder veel huurhuizen. Japanse pensioenfondsen hebben veel interesse in ons land, omdat wij een sterke economie hebben", zei Blok in het NOS Radio 1 Journaal.

Blok hoopt dan ook dat de Japanners fors zullen investeren in de Nederlandse huizenmarkt.

Minister Blok: meer huurwoningen nodig

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl