In beslag genomen goederen
NOS Nieuws

Zwitsers boos over Nederlandse actie tegen zwartspaarders

Het Zwitserse Openbaar Ministerie is boos dat het niet betrokken is bij het internationale onderzoek naar zwartspaarders onder leiding van de FIOD en het OM. De FIOD heeft de gegevens in handen van 55.000 rekeninghouders die geld hebben staan bij de Zwitserse bank Credit Suisse. Er zijn invallen gedaan in Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Australië.

"Wij maken ons zorgen dat specifiek Zwitserland buitengesloten is bij het organiseren van deze operatie", zegt het Zwitserse OM in een verklaring. "De gangbare werkwijze en regels van internationale samenwerking en wederzijdse hulp zijn duidelijk niet gevolgd in deze zaak. Wij verwachten een geschreven uitleg van de Nederlandse autoriteiten en bekijken nog wat we verder voor actie willen ondernemen."

Het Nederlandse OM zegt in een reactie bereid te zijn om info met de Zwitsers te willen delen. "We hebben informatie met verschillende landen gedeeld over ingezetenen die mogelijk hun Zwitserse spaargeld niet hebben aangegeven bij hun belastingdienst. We hebben geen informatie ontvangen over Zwitserse ingezetenen. De betrokken landen hebben hun onderzoek en de acties van gisteren gecoördineerd via Eurojust (het Europees samenwerkingsverband tegen internationale criminaliteit, red.)."

De FIOD maakte vanochtend de voorlopige resultaten van het internationale onderzoek bekend. Onder de 55.000 rekeninghouders zijn 3800 Nederlanders die hun vermogen in Zwitserland hebben gestald. Onderzocht wordt of het gaat om zwart geld. Twee mensen zijn al opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl