Credit Suisse
NOS NieuwsAangepast

'Het net sluit zich rond zwartspaarders'

"Er blijven steeds minder opties over voor zwartspaarders om hun geld te verbergen, het net is zich aan het sluiten." Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en verbonden aan Deloitte, is duidelijk. Hij reageert op de bekendmaking van de FIOD, die zegt te beschikken over de gegevens van 3800 Nederlanders die geld op de Zwitserse bank Credit Suisse hebben staan en dat mogelijk niet hebben opgegeven bij de Belastingdienst.

Twee Nederlanders zijn opgepakt, van tientallen zijn er concrete verdenkingen van belastingontduiking. "En onder die 3800 zijn ongetwijfeld meer belastingplichtigen. Mensen zetten hun geld in de regel niet voor niks in Zwitserland neer, waar tot voor kort een bankgeheim gold", zegt Kavelaars. "De fiscus kan tot twaalf jaar navorderen, dus het kan om grote bedragen gaan, in de vele miljoenen."

Uitwisseling informatie

De FIOD zegt niet hoe de inspecteurs aan de gegevens gekomen zijn, maar het is een feit dat er binnen Europa steeds meer informatie wordt uitgewisseld over spaartegoeden bij banken.

"De zwartspaarder zit hierdoor in het nauw", zegt Kavelaars. "Europese banken geven jaarlijks informatie aan de Nederlandse fiscus over het geld dat op hun rekeningen staat." De Zwitsers hebben recentelijk een einde gemaakt aan het bankgeheim, waardoor ook dat land meer informatie gaat uitwisselen.

15 miljard buiten het zicht

Toch is er nog altijd een hoop zwart spaargeld dat buiten het zicht van de fiscus blijft. "Er is de afgelopen jaren al zo'n 6 miljard euro teruggevloeid door de inkeerregeling, hogere boetes en meer informatie-uitwisseling", zegt Guido de Bont, hoogleraar fiscaal procesrecht en fiscaal advocaat.

"Maar de schatting is dat er nog een substantieel bedrag, 15 miljard, bij buitenlandse banken staat. Mensen zoeken het ook verder weg, bijvoorbeeld in Singapore of Hongkong."

Bahamas en Kaaimaneilanden

Maar er blijven steeds minder landen over waar zwartspaarders terechtkunnen. "Want ook buiten de EU hebben landen aangegeven dat ze informatie over spaartegoeden willen uitwisselen", zegt Kavelaars.

"Zo'n honderd landen gaan dit doen en over een paar jaar zullen het er al 150 zijn. Ook belastingparadijzen als de Bahama's en de Kaaimaneilanden doen straks mee. Dus je houdt over een tijdje alleen nog instabiele landen over die er niet aan meedoen. En daar kan of wil je niet terecht, Noord-Korea bijvoorbeeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl