Nicole van den Hurk werd vermoord in 1995
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Nabestaanden Nicole van den Hurk mogen spreken tijdens rechtszaak

De nabestaanden van Nicole van den Hurk krijgen van het gerechtshof spreekrecht in de zaak over de dood van het meisje. Het spreekrecht wordt toegekend aan de juridische vader van het meisje, Ad van den Hurk, haar stiefmoeder Jolanda en haar stiefzus Debbie. Dit heeft het hof in Den Bosch vandaag beslist.

Het is bijzonder, omdat twee van de drie nabestaanden stieffamilie zijn. Volgens de wet hebben alleen bloedverwanten spreekrecht. Ook de Hoge Raad staat dat tot nu toe niet toe. De advocaat van de verdachte en de officier van justitie hadden er geen bezwaar tegen, schrijft Omroep Brabant.

Eerder had het hof een verzoek van de nabestaanden nog geweigerd, waarop de familie nieuwe rechters eiste. Hoewel aan dat wrakingsverzoek geen gehoor werd gegeven, vonden de Tweede Kamer en de minister van Justitie dat de nadruk bloedverwantschap niet meer van deze tijd is.

Verkrachting

De zaak in hoger beroep tegen verdachte Jos de G. loopt nu. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot vijf jaar cel voor de verkrachting van het meisje, maar vrijgesproken van doodslag. Het OM, dat veertien jaar had geëist, ging in hoger beroep.

De 15-jarige Nicole van den Hurk verdween oktober 1995 spoorloos; ze was van haar oma's huis vertrokken naar haar baantje in een winkelcentrum in Eindhoven. Haar lichaam werd weken later gevonden in de bossen bij Mierlo. In 2014 werd een verdachte aangehouden op basis van de dna-match.

Advertentie via Ster.nl