NOS NieuwsAangepast

Stieffamilie krijgt ook spreekrecht na rechtszaak Van den Hurk

Stieffamilie van slachtoffers krijgt in de toekomst ook spreekrecht bij rechtszaken. Op dit moment is het nog zo dat alleen bloedverwanten aan het woord mogen komen. Dat is niet meer van deze tijd, vindt minister Van der Steur.

Hij komt daarmee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer, die eerder dit jaar opriep om de groep van spreekgerechtigden uit te breiden met de stieffamilie. De aanleiding daarvoor was het proces rond het vermoorde en verkrachte 15-jarige meisje Nicole van den Hurk.

De stiefmoeder en -zus van Nicole kregen van de rechter geen volledig spreekrecht, omdat ze geen bloedverwanten waren. Daardoor zijn zij juridisch gezien geen nabestaanden. Het wrakingsverzoek dat zij daarover indienden tegen de rechtbank in Den Bosch, werd afgewezen.

De huidige regels doen geen recht aan de samenstelling van hedendaagse gezinnen, vindt de minister. "Wie wij als familie of dierbare beschouwen en wat zij precies voor ons betekenen, wordt niet alleen door bloedverwantschap bepaald. Aan dat gevoel wil ik uitdrukking geven", schrijft Van der Steur in een brief aan de Tweede Kamer.

Blij met wetswijziging

Richard Korver, de advocaat van de nabestaanden van Van den Hurk, is blij met de wetswijziging omdat nabestaanden "niet meer afhankelijk zijn van een huwelijkspapiertje, bijvoorbeeld". "Als je voor iemand zorgt alsof het je eigen kind is, en het kind overkomt iets verschrikkelijks, wil je de mogelijkheid hebben je daarover uit te laten", zegt hij.

Korver pleit ervoor dat ook pleegouders die al jaren voor een kind zorgen het recht krijgen om te spreken.

De stiefmoeder van Van den Hurk is ook blij met de wetswijziging, laat Korver weten. "Want haar zaak gaat nog in hoger beroep. Dus misschien dat ze dan wel de kans krijgt om te zeggen wat ze te vertellen heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl