De plek in het bos waar Nicole van den Hurk werd gevonden in november 1995
NOS NieuwsAangepast

'Wrakingsverzoek was vooral om imago van Nicole te redden'

Er komen geen nieuwe rechters in de zaak-Nicole van den Hurk. De familie van Nicole wilde drie andere rechters, maar dat verzoek is afgewezen.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige week 14 jaar celstraf tegen de verdachte, Jos de G. De stiefvader van Nicole, Ad van den Hurk, is opgelucht dat er na 21 jaar eindelijk een eis ligt voor de moord op zijn stiefdochter.

Maar Van den Hurk en zijn familie voelen zich niet serieus genomen door de rechters. Zo kreeg Nicole's halfbroer Tommy niet voor een tweede keer spreektijd tijdens de rechtszaak.

'Dat was pijnlijk en zo was ze niet'

Vorige week stelden de advocaten van De G. in hun pleidooi dat Nicole een losbandig leven leidde en dat ze er meerdere vriendjes op nahield. Daar wilde de familie graag op reageren, maar dat mocht dus niet. De advocaat van de nabestaanden diende daarom een wrakingsverzoek in.

De wrakingskamer gaat niet mee in die mening, omdat "een beslissing die in je nadeel werkt, niet een reden kan zijn om te denken dat de rechters partijdig zijn".

"Het ging niet alleen om het spreekrecht, maar ook om de manier waarop ze mijn dochter hebben weggezet", zegt een geëmotioneerde Jolanda van der Weijden, de stiefmoeder van Nicole. "Dat was pijnlijk en zo was ze niet. Dit wrakingsverzoek was ook om te zeggen dat we Nicole niet zo kenden."

Dreigend gebaar

Naast het wrakingsverzoek heeft Ad van den Hurk volgens Omroep Brabant ook nog aangifte gedaan tegen De G., omdat hij tijdens de zitting van vorige week "een dreigend gebaar" naar hem zou hebben gemaakt. Wat dat gebaar precies is, wil de stiefvader van Nicole niet zeggen.

Nicole van den Hurk werd vermoord in 1995

Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995. Zes weken later vond een voorbijganger haar lichaam in de bossen tussen Lierop en Mierlo. De zaak lag 19 jaar stil, tot in 2014 een dna-spoor naar De G. leidde. Hij zat op dat moment vast in een tbs-kliniek. De rechtszaak loopt al twee en een half jaar.

De officier van justitie acht het op grond van het dna-materiaal uiterst waarschijnlijk dat De G. het toen 15-jarige meisje om het leven bracht. Volgens de officier is het meisje eerst verkracht en daarna gedood. De G. heeft steeds ontkend.

Het is niet het eerste wrakingsverzoek in het proces. Twee jaar geleden diende de advocaat van Jos de G. ook al een wrakingsverzoek in tegen de rechtbank. Hij vond dat hij te weinig gelegenheid kreeg om alternatieve scenario's te onderzoeken. Het verzoek werd toen afgewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl