NOS NieuwsAangepast

Stiefvader Nicole van den Hurk: waarom zou ik boos zijn op justitie?

'Waarom zou ik boos zijn op justitie?'

De stiefvader van de vermoorde Nicole van den Hurk is dolblij dat er eindelijk een einde in zicht is gekomen voor de zaak die zijn leven twintig jaar heeft bepaald. Ad van den Hurk werd er door zijn omgeving in Helmond van beschuldigd dat hij zijn stiefdochter had vermoord, hoewel daar geen enkel bewijs voor was.

Van den Hurk had na de moord op Nicole drie dagen vastgezeten, dus gingen er geruchten die niet meer ophielden. Zijn carrière als volkszanger liep erdoor op de klippen. Uiteindelijk verhuisde hij naar Benidorm in Spanje, om weer een beetje een normaal leven te hebben.

Nu er in de moordzaak op zijn dochter tegen een 46-jarige verdachte uit Helmond veertien jaar is geëist, kijkt Van den Hurk niet om met wroeging, maar hij is wel geëmotioneerd.

Justitie wilde alles uit mij halen om te zoeken naar verbanden en of ze mensen over het hoofd hadden gezien.

Ad van den Hurk

"Ik sta nog na te rillen", zei hij na de zitting in de rechtbank van Den Bosch waar het OM de eis bekendmaakte. "Je krijgt in hele korte tijd 21 jaar te horen, in slow motion hoe je dochter is omgekomen. We wisten al veel, maar bijvoorbeeld niet dat het mes rib één, twee en drie doorkliefd had, dat haar gezicht al gebroken was. We wisten dat het beschadigd was, maar niet hoe het gebeurd was. De details zijn naar buiten gekomen, en dat geeft wat wroeging."

Van den Hurk is niet boos op justitie dat het zo lang duurde voordat de verdachte was gevonden. Hij is ook niet boos dat hij destijds drie dagen zelf vastzat en als verdachte werd aangemerkt, en later door zijn omgeving nog altijd als verdachte werd gezien.

"Ze zetten vaker ouders vast bij moordzaken met kinderen, wegens de mediahype eromheen. Ze wilden alles uitsluiten. Ze wilden alles uit mij halen om te kijken of er links waren, mensen die zij vergeten waren of over het hoofd hadden gezien. De mensen hebben hun werk gedaan. Dat het mij heel veel leed heeft berokkend, dat heb ik niet aan justitie te wijten. Dat heb ik te wijten aan meneer De G. En waar mensen werken worden fouten gemaakt."

Je kunt niet meer eisen, dus laten we blij zijn met de eis.

Ad van den Hurk

"Ik heb zeker wel eens gevloekt op justitie. In de zin van, waarom onderzoeken ze dit of dat niet. We waren als familie heel blij dat er een coldcaseteam opgezet werd. Dat waren jonge, frisse mensen zonder vooroordeel. Ze begonnen met een leeg blad aan deze zaak. Resulterend in de eis tegen de verdachte. Waarom zou ik boos zijn op justitie?"

Dus is Van den Hurk vooral opgelucht met de eis van veertien jaar. "Je kan niet meer eisen. Dus we moeten 'blij' zijn met de eis. Laten we hopen dat de rechters erin meegaan en ons dat hele kleine beetje voldoening geven over wat ons allemaal is aangedaan."

Na 21 jaar eindelijk eis in zaak Nicole van den Hurk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl