Rechtbanktekening van de verdachte, november vorig jaar
NOS Nieuws

Eis van 14 jaar in zaak Nicole van den Hurk

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 14 jaar geëist tegen Jos de G. voor het om het leven brengen van Nicole van den Hurk, 21 jaar geleden. De zaak zat jarenlang op dood spoor, tot in 2014 een dna-spoor naar De G. wees. Die zat toen vast in een tbs-kliniek.

De officier van justitie acht het op grond van het dna-materiaal uiterst waarschijnlijk dat De G. het destijds 15-jarige meisje om het leven heeft gebracht. Volgens de officier heeft de verdachte haar verkracht en daarna gedood. Hij verwees ook naar het strafblad met gewelds- en zedendelicten van De G.

De verdachte, die nu 49 jaar is, heeft steeds ontkend.

Verdwijning

Nicole van den Hurk verdween in de ochtend van 6 oktober 1995, toen ze op weg was naar een bakkerij waar ze een bijbaantje had. Tegen het eind van het jaar werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. Verdachten die kort daarna werden aangehouden, bleken niets met de zaak te maken te hebben.

De zaak kwam pas twee jaar geleden in een stroomversnelling, dankzij verbeterd dna-onderzoek. Sperma en een haar die gevonden werden op het slachtoffer leidden het spoor naar De G. Een getuige heeft gezegd dat De G. hem verteld had dat hij een meisje om het leven had gebracht. Volgens de getuige kon dat niemand anders dan Nicole van den Hurk zijn. De officier van justitie ging in op de verklaringen van twee getuigen, maar gebruikte die niet als bewijsmateriaal.

Morgen komt de verdediging aan het woord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl