Politietopman Akerboom (links, met donker haar) naast toenmalig minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie (archief maart 2016)
NOS NieuwsAangepast

24 politiemensen verdienen meer dan minister en topman Akerboom

In de politietop zitten steeds meer grootverdieners, die meer salaris ontvangen dan hun hoogste baas, korpschef Erik Akerboom. Dat blijkt uit een lijst van salarissen die de politie heeft gepubliceerd.

Volgens de gegevens over vorig jaar kregen 24 functionarissen bij de politie meer dan 179.000 euro, een ministerssalaris en meer dan Akerboom verdient. Het jaar daarvoor zaten zeven medewerkers boven die inkomensnorm. Akerboom krijgt ruim 148.000 euro.

Volgens de politie heeft de toename van het aantal grootverdieners vooral te maken met de nieuwe cao. "De loonsverhoging die er is gekomen geldt voor iedereen, dus ook de hogere functies", aldus een woordvoerder. Ook nieuwe pensioenafspraken leidden tot een hoger inkomen.

Nieuwe regels

Akerboom en de vier andere leden van de korpsleiding zijn gebonden aan de Wet normering topinkomens (WNT), die bepaalt dat topfunctionarissen in de publieke sector niet meer mogen verdienen dan een minister. Anderen, net onder de top, vallen niet onder die norm.

Momenteel ligt er een wetsvoorstel om het maximumsalaris in te voeren voor alle politiemedewerkers. De politie zegt dat de huidige regels niet afdoende zijn om verdere scheefgroei te voorkomen.

Bernard Welten

Topverdiener is oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Bernard Welten, die nu buitengewoon adviseur van de politie is. Hij kreeg vorig jaar ruim 267.000 euro. Welten was juist in onderhandeling met het ministerie van Veiligheid en Justitie over verlaging van zijn salaris. Het ministerie wil niets zeggen over het verloop daarvan.

Naast de 24 topverdieners, heeft de politie ook zes medewerkers een schadevergoeding gegeven omdat ze een posttraumatische stressstoornis opliepen. Daardoor kregen ze ook meer dan een minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl