ANP

Burgemeesters en het Openbaar Ministerie maken zich grote zorgen over tekorten bij de politie. Dat zei de Haagse burgemeester Van Aartsen vandaag bij de installatie van de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom. Ook Akerboom zelf vindt dat er geld bij moet, zo bevestigde hij bij zijn installatie.  

Van Aartsen roept het kabinet op om ervoor te zorgen dat de politie genoeg geld heeft om de dienstverlening op peil te houden. "Het politiewerk wordt steeds complexer en uitdagender. Dat vraagt om investeringen", aldus Van Aartsen. In een rapport dat deze week uitlekte, staat dat de politie 250 tot 300 miljoen euro extra nodig heeft.

"De aanslagen in Brussel leren ons hoe belangrijk het is om een goede informatiepositie in de wijken te hebben", zegt Van Aartsen namens de burgemeesters van de tien grootste steden. "Het is een illusie dat de politie het af kan met minder mensen."

Uitdagingen

Erik Akerboom werd vanochtend in de Ridderzaal in Den Haag geïnstalleerd als korpschef van de Nationale Politie. Hij zei dat de politie lijdt aan "structurele onderfinanciering. Dat kan niet zo doorgaan. Het is een politieke keuze of de politiesterkte op peil blijft."

Akerboom staat voor een groot aantal uitdagingen, zoals het afronden van de moeizaam verlopende reorganisatie. "Het lukt om de politie efficiënter te laten werken, maar het kraakt en het piept wel", zei de nieuwe korpschef vandaag. Hij wees erop dat de komende jaren 5000 rechercheurs met pensioen gaan en constateert dat de politie de toenemende criminaliteit op internet niet bij kan benen. "De politie zit in de haarvaten van de wijk, maar moet ook in de gedigitaliseerde haarvaten zitten."

Tijdens de ceremonie in de Ridderzaal werd ook stilgestaan bij de terreuraanslagen in Brussel. Om twaalf uur was er een minuut stilte voor de slachtoffers.

Akerboom was hiervoor topambtenaar bij defensie, maar werkte het grootste deel van zijn carrière bij de politie. Hij was korpschef in Brabant-Noord en plaatsvervangend korpschef in Utrecht. In de leiding van de Nationale Politie wordt Ruud Bik zijn rechterhand, een oude bekende met wie hij in Utrecht al samenwerkte.

STER reclame