1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Arib opnieuw gekozen tot Kamervoorzitter

Het is nu helemaal zeker dat Khadija Arib voorzitter blijft van de Tweede Kamer. De Kamer heeft haar gekozen met 111 van de 122 geldig uitgebrachte stemmen. De stemming was een formaliteit, want het PvdA-Kamerlid was de enige kandidaat. Maar het Reglement van Orde schrijft voor dat er wordt gestemd, dat minimaal 76 leden daaraan meedoen en dat de kandidaat de meerderheid van de stemmen haalt.

Hoewel hij geen kandidaat was, kreeg PVV-Kamerlid Bosma 9 stemmen. Verder was er één stem voor D66'er Van Veldhoven en ook één voor SGP'er Bisschop. 19 stemmen waren ongeldig.

In het debat voor de stemming kreeg Arib veel lof voor haar manier van voorzitten. Kamerleden noemden het veelzeggend dat er geen tegenkandidaten waren. In het debat vielen woorden als "streng maar rechtvaardig", "gezaghebbend", "kundig", "humoristisch". Haar stijl is er een van "keep calm and carry on", zei GroenLinks-Kamerlid Voortman.

Alleen PVV en Denk kritisch

De PVV had liever Bosma gezien als voorzitter. Maar volgens woordvoerster Agema zou die toch bij voorbaat kansloos zijn. Ze claimt dat PVV'ers in de praktijk uit allerlei functies worden geweerd. Andere Kamerleden zeiden dat Bosma zich gewoon kandidaat had kunnen stellen; ze wezen erop dat hij dat bij de vorige verkiezing ook heeft gedaan.

Agema gaf toe dat Arib de PVV net zo behandelt als andere partijen. Maar ze vindt toch dat Arib geen voorzitter kan zijn, omdat ze een dubbele nationaliteit heeft. Arib is behalve Nederlandse ook Marokkaanse.

Ook Denk-leider Kuzu is kritisch over Arib. Kuzu vindt haar niet onafhankelijk en te negatief tegenover Denk. "De kiezer is verstandig genoeg om zelf een oordeel te treffen en heeft daar het advies van de Kamervoorzitter niet voor nodig."

Trots

Arib nam januari vorig jaar de voorzittershamer over van Anouchka van Miltenburg (VVD), die opstapte als gevolg van de Teevenaffaire, maar op wie ook in het algemeen veel kritiek was. Arib noemde het Kamervoorzitterschap vandaag interessant en bijzonder. Ze zei dat ze er trots op is dat "iemand met zo'n achtergrond" voorzitter van de Tweede Kamer kan zijn.

Ze wees erop dat ze bij haar kandidatuur vorig jaar drie voornemens had: het aanzien van de Kamer hooghouden, de debatten goed leiden en de Kamer naar buiten goed presenteren. "Ik denk dat dat voor een belangrijk deel is gelukt." Ze vindt het een grote eer dat ze is herkozen en ze benadrukte dat het bijzonder is dat een kleine fractie de voorzitter levert.

Arib zei naar aanleiding van de kritiek van Kuzu dat ze altijd voor de Kamer opkomt. "Als ik zeg dat ik meer respect heb voor het ene Kamerlid dan voor het andere, dan heeft dat niets met politiek te maken. Dan gaat het erom dat een Kamerlid respect voor de regels moet hebben."

Renovatie Binnenhof

Arib benadrukte verder dat tijdens de renovatie van het Binnenhof net zoveel bezoekers welkom zijn in het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer als nu het geval is.

Het is de bedoeling dat de Kamer in 2020 wordt ondergebracht in het oude ministerie van Buitenlandse Zaken. Arib noemde het pijnlijk dat het huidige gebouw jarenlang dicht moet.

Arib herkozen tot Kamervoorzitter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl