NOS NieuwsAangepast

Oostenrijk verbiedt gezichtsbedekkende kleding in het openbaar

Oostenrijk heeft een verbod ingesteld op het in het openbaar dragen van een boerka en andere gezichtsbedekkende kleding voor vrouwen. Het verbod is onderdeel van een een nieuw integratieprogramma van de Oostenrijkse regering van de sociaal-democratische SPÖ en de centrumrechtse Volkspartij ÖVP.

Hoeveel vrouwen in Oostenrijk een boerka dragen is niet bekend. Vermoedelijk gaat het om zo'n 100 tot 150 mensen. Wie toch over straat gaat met een boerka of andere kleding waarbij het gezicht niet zichtbaar is, kan rekenen op een boete van 150 euro.

De nieuwe regels betekenen ook dat nieuwkomers integratielessen en taalcursussen moeten volgen. De maatregelen gelden voor erkende vluchtelingen en voor asielzoekers die het uitzicht hebben om in Oostenrijk te blijven.

Wie een verblijfsvergunning krijgt, moet bovendien vrijwilligerswerk gaan doen. Na drie maanden vrijwilligerswerk kunnen immigranten ook gewoon werk gaan doen. Oostenrijk denkt dat het uitvoeren van alle maatregelen zo'n 200 miljoen euro gaat kosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl