Wilders vraagt vergeefs om begrip van Rutte en Buma
In het debat in de Tweede Kamer over de verkiezingsuitslag heeft PVV-leider Wilders opnieuw zijn ongeloof uitgesproken over het feit dat VVD en CDA niet meer met hem willen regeren. Maar VVD-leider Rutte en CDA-leider Buma maken hem duidelijk dat dat er echt niet in zit.
Buma: "Ik heb na het Catshuis gezegd: ik doe dit niet meer. En dat weet de heer Wilders. Wat heeft hij gedaan om mijn vertrouwen terug te krijgen? De enige aan wie het ligt dat u hier nu zo staat is de heer Wilders." Buma doelde op de gesprekken over de begroting van 2013 tussen VVD, CDA en PVV in het Catshuis in het voorjaar van 2012. Die liepen stuk, waarna Wilders zijn gedoogsteun introk en het eerste kabinet-Rutte viel.
Italië en Frankrijk
Ook Rutte herhaalt dat hij het onvergeeflijk vindt dat Wilders eind 2012 vervroegde verkiezingen heeft veroorzaakt, terwijl Nederland nog in een economische crisis zat.
Van het standpunt van Wilders dat hij Nederland juist voor grote bezuinigingen heeft behoed wil Rutte niets weten. "De heer Wilders vindt Italië en Frankrijk dus goede voorbeelden? Met een jeugdwerkloosheid van 40 procent en een enorm begrotingstekort?"
Milieuhippies en D66-ambtenaren
Wilders vindt het op zijn beurt onbegrijpelijk dat Rutte "met de milieuhippies van GroenLinks en de D66-ambtenaren van de Europese Unie" in zee gaat. Volgens hem heeft Rutte het na de verkiezingscampagne ineens niet meer over immigratie en integratie als probleem in de samenleving.
"Waar is die stevige Mark Rutte gebleven?", zegt Wilders. "Energietransitie is ineens het grootste probleem. Ik wist niet dat de heer Rutte het woord kon spellen."
Rutte, Buma, D66-leider Pechtold en GroenLinks-leider Klaver spraken hun vertrouwen uit in de komende onderhandelingen over een nieuw kabinet. Niet alleen het klimaat, maar ook de arbeidsmarkt, de zorg, lastenverlichting, een eenvoudiger belastingstelsel en veiligheid en defensie staan op de agenda van de vier partijen.
De andere partijen moeten dit afwachten. Ondertussen gaan Kamerdebatten over kwesties die buiten die onderhandelingen vallen door. Dat geldt ook voor debatten over onderwerpen die niet 'controversieel' zijn. Onderwerpen die dat wel zijn liggen gevoelig in de Kamer, waar de politieke verhoudingen na de verkiezingen anders liggen.
Kamervoorzitter Arib brengt koning Willem-Alexander formeel op de hoogte van hoe Schippers en de vier partijen het gaan aanpakken. Naar verwachting gaan de onderhandelingen morgen weer verder onder leiding van informateur en demissionair minister Schippers van de VVD.