Royal Mint

Britten kunnen vanaf vandaag betalen met een nieuwe 1-pondmunt. De oude munt was aan vervanging toe omdat die te eenvoudig na te maken was. Zo runde valsemunter Patrick O. vanuit Amsterdam een fabriek waar niet van echt te onderscheiden nepponden werden geslagen. Het nieuwe pondmuntje is volgens de Royal Mint de best beveiligde munt ter wereld.

Ongeveer een op de dertig 1-pondmunten in circulatie is op dit moment vals, zegt de Royal Mint. Om daar een einde aan te maken, moeten alle oude munten voor 15 oktober vervangen zijn door de nieuwe, veiligere munt. Voor veel bedrijven betekent dat een grote omschakeling. Zo moeten bijvoorbeeld frisdrankautomaten en kluisjes in zwembaden worden aangepast. Die zouden de 1,5 miljard nieuwe muntjes die vanaf vandaag in omloop gebracht worden anders niet als echt herkennen.

Britten maken kennis met nieuwe pond

De meest opvallende verandering is dat het pond vanaf vandaag niet langer rond, maar twaalfkantig is. Ook is aan het stuk een zilverkleurig middendeel toegevoegd. Aan één kant is nog altijd een portret van koningin Elizabeth te vinden. De andere zijde is voorzien van een afbeelding die het Verenigd Koninkrijk moet symboliseren: een kroon, met daarin de Engelse roos, de prei van Wales, een Schotse distel en de Ierse klaver. Het ontwerp is bedacht door de 15-jarige David Pearce. Zijn voorstel werd in een prijsvraag als beste uit zesduizend inzendingen verkozen.

Een deel van de nieuwe beveiligingskenmerken is zichtbaar. Zo staat in microletters op de ene zijde "One pound", en op de andere zijde het jaar dat de munt geslagen is. Onder het portret van de koningin staat een soort metalen hologram. Afhankelijk van de hoek waaronder het muntje bekeken wordt is daarin een "1" of een "£" te zien. Onzichtbaar is een verborgen beveiliging die in de munt is aangebracht. Wat die beveiliging inhoudt, laat de Royal Mint in het midden.

Het Openbaar Ministerie en de FIOD deden in november 2013 een inval in het Amsterdamse Westelijk Havengebied. Er werden vier verdachten aangehouden, die verdacht worden van de productie van in totaal ruim 2,1 miljoen nepponden. De zaak moet nog voor de rechter komen.

STER reclame