NOS NieuwsAangepast

"1-pondmunt vervangen vanwege Nederlandse vervalsers"

Groot-Brittannië heeft vorige week bekendgemaakt de 1-pondmunt te vervangen. De aanleiding was een aantal Nederlandse valsemunters, die op grote schaal ponden in omloop brachten. Dat schrijft de Britse krant The Independent. Het gaat om Patrick O., die ervan wordt verdacht 600.000 Britse ponden te hebben geslagen. Het OM verdenkt hem ook van witwassen. Een medewerker van O. zit ook vast.

Patrick O. sloeg de munten in een loods in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Zijn bedrijf European Central Mint (ECM) sloeg ook munten voor bijvoorbeeld koffieautomaten, een goede dekmantel dus.

Balletje ging rollen

Het balletje ging rollen toen in 2012 een groot aantal munten werd ontdekt in een haven in het noorden van Engeland. Een jaar later was er er weer een grote ontdekking, dit keer in een haven in het zuiden van Engeland. De Britse politie tipte uiteindelijk Nederland.

"Ik weet niet zeker of de FIOD zich meteen realiseerde wat ze op het spoor waren toen ze het bedrijventerrein binnenvielen", zegt een anonieme bron. De krant schrijft verder dat de Nederlandse politie Patrick O. pas zo laat op het spoor kwam, doordat hij ook legaal munten mocht produceren.

De munten van Patrick O. zouden niet van echt te onderscheiden zijn. De Britse politie had nog nooit munten gezien die zo goed waren nagemaakt, schrijft The Independent.

Twaalf zijden

De nieuwe 1-pondmunt is volgens de Royal Mind de modernste munt die ooit is geslagen. Het heeft twaalf zijden en een hypermodern systeem, dat vervalsen veel moeilijker moet maken.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl