Ahmed Kathrada in 2009
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder Kathrada overleden

De Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist Ahmed Kathrada is op 87-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de voornaamste leiders van de ANC-partij en trok jarenlang nauw op met Nelson Mandela.

Kathrada, een zoon van Indiase immigranten, zette zich al jong in voor burgerrechten van de niet-blanke bevolking van Zuid-Afrika. In 1964 werd hij met zeven andere ANC-activisten, onder wie Mandela, veroordeeld tot levenslang.

Een groot deel van zijn celstraf zat Kathrada uit in de beruchte gevangenis op Robbeneiland. In 1989 kwam hij vrij.

Mede op aandringen van zijn ook vrijgelaten medegevangene Mandela bleef Kathrada politiek actief. Zo werd hij parlementslid voor het ANC en politiek adviseur van Mandela toen die president werd.

Broer

Ook na hun vertrek uit de politiek bleef de band tussen Mandela en Kathrada bestaan. Bij Mandela's uitvaart eind 2013 hield Kathrada een emotionele toespraak, waarin hij zei zijn "oudere broer" te hebben verloren.

Op hoge leeftijd bleef Kathrada, die 'Uncle Kathy' werd genoemd, zich bemoeien met de politiek. Vorig jaar nog riep hij ANC-president Zuma in een open brief op om op te stappen vanwege een aantal corruptieschandalen.

Kathrada werd eerder deze maand opgenomen in een ziekenhuis vanwege een bloedprop in zijn hersenen. Vanochtend overleed hij, meldt de Ahmed Kathrada Stichting in een verklaring. "Kathy was een inspiratie voor miljoenen mensen over de hele wereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl