NOS NieuwsAangepast

Dank voor Mandela bij uitvaart Qunu

In het Zuid-Afrikaanse dorp Qunu hebben 4500 gasten de begrafenisceremonie van Nelson Mandela bijgewoond. De ceremonie vond plaats in een grote witte tent buiten het dorp waar Mandela zijn jeugdjaren doorbracht.

Na de plechtigheid wordt Mandela, volgens de tradities van de Xhosa-stam waartoe hij behoorde, rond het middaguur begraven. Daarbij zijn familie, vrienden en eregasten aanwezig.

Warme woorden

Een aantal familieleden, vrienden en hoogwaardigheidsbekleders spraken warme, lovende woorden over Mandela. Zijn vriend en medestrijder tegen de apartheid, Ahmed Kathrada, zei "een broer verloren te hebben". Kleindochter Nandi Mandela haalde herinneringen op aan haar opa die een voorbeeld was voor de hele familie.

De Zuid-Afrikaanse president Zuma loofde de visie van Mandela en noemde diens ideeën "leidend voor de toekomst van Zuid-Afrika".

Charles, Winfrey

Onder de gasten in Qunu bevonden zich veteranen van de strijd tegen de apartheid, buitenlandse diplomaten onder wie de Amerikaanse ambassadeur Gaspard, de Britse prins Charles, tv-persoonlijkheid Oprah Winfrey en miljardair/ondernemer Richard Branson.

Het Nederlandse Koninklijk Huis en de Nederlandse regering hadden geen afvaardiging gestuurd naar Qunu, vanwege het 'besloten karakter' van de uitvaart.

Xhosa-rituelen

Met de uitvaart in Qunu worden tien dagen van rouw afgesloten. Mandela stierf op 5 december op 95-jarige leeftijd in Johannesburg. Hij wordt bijgezet in een familiegraf, waar ook al drie van zijn kinderen zijn begraven.

In veel steden in Zuid-Afrika kon de plechtigheid op grote tv-schermen worden gevolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl