Bloemen voor de slachtoffers van de aanslag bij het Britse parlement AFP

De politie in Londen heeft in het onderzoek naar de terreuraanslag van woensdag, geen bewijs gevonden voor betrokkenheid van IS of al-Qaida. Volgens de politie had de bij de aanslag omgekomen Khalid Masood (52) overduidelijk belangstelling voor de jihad, maar van contacten met terreurgroepen ontbreekt elk spoor.

"Hij lijkt te zijn geïnspireerd door aanslagen en de retoriek van IS-leiders, maar op dit moment is er geen bewijs dat hij met anderen heeft overlegd", zegt de Britse coördinator voor terrorismebestrijding.

Bekering

Ook blijkt nergens uit dat hij in 2003 in de gevangenis is geradicaliseerd, zoals in sommige media was gesuggereerd. Masood had een strafblad, onder meer voor een geweldincident in een pub in 2000. In 2003 zat hij voor het laatst een gevangenisstraf uit, voor verboden wapenbezit.

Masoods oorspronkelijke naam was Adrian Elms. Hij veranderde zijn naam in 2005 in Khalid Masood, vermoedelijk kort nadat hij zich tot de islam bekeerd had.

Whatsapp

De politie heeft nog steeds geen toegang gekregen tot Masoods Whatsapp-account. Kort voor de aanslag verstuurde of ontving hij een bericht, maar dat was versleuteld, zodat de politie niet weet wat daarin stond en met wie hij contact had. De politie vraagt nogmaals aan ieder die woensdag contact met Masood heeft gehad, zich te melden.

In het onderzoek naar de aanslag zitten nog twee inwoners van Birmingham vast. Zij worden verdacht van het voorbereiden van terroristische aanslagen. Negen arrestanten zijn weer op vrije voeten. Een vrouw uit Manchester is op borgtocht vrijgelaten.

Woensdag

Masood reed vorige week met een suv in op voetgangers op de Westminster Bridge en Bridge Street. Bij het parlement stapte hij uit en stak een agent dood. Daarna werd hij door andere agenten neergeschoten. Hij overleed aan zijn verwondingen.

In totaal kostte de aanslag aan vijf mensen het leven, onder wie Masood zelf. Zo'n vijftig mensen raakten gewond.

STER reclame