Khalid Masood vlak na de aanslag op een brancard. Hollandse Hoogte / PA Photos

De 52-jarige Khalid Masood is de dader van de aanslag bij het Britse parlement. Dat heeft Scotland Yard bekendgemaakt. Masood werd geboren in het zuidoosten van Engeland en gebruikte meerdere namen. Hij werd gisteren  gedood door de politie, nadat hij tientallen slachtoffers had gemaakt. Drie van hen - een Britse vrouw, een Britse politieman en een Amerikaanse toerist - zijn overleden. 

Er liep geen onderzoek naar Masood vanwege terrorisme. Hij was wel in beeld bij de autoriteiten, maar er was geen reden om aan te nemen dat hij een aanslag zou plegen. Hij werd eerder veroordeeld voor een aantal andere vergrijpen, waaronder geweldsmisdrijven. 

Masood werd voor het eerst veroordeeld in 1983 en zijn laatste veroordeling was in 2003, voor wapenbezit. Hij werd in de tussentijd ook nog voor de rechter gebracht wegens drugsbezit en ordeverstoringen. 

Islamitische Staat

Terreurgroep Islamitische Staat claimt verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. De claim kwam naar buiten via het aan IS gelieerde persbureau Amaq, dat de dader "een soldaat van IS" noemt. 

Scotland Yard heeft niks bekendgemaakt over het geloof of het motief van de dader. De Britse premier Theresa May zei vandaag in een toespraak tot het parlement dat de dader waarschijnlijk was geïnspireerd door een "islamistische ideologie", om eraan toe te voegen dat het "een perversie is van een groot geloof". 

Gewonden

May is vanmiddag in een ziekenhuis op bezoek gegaan waar mensen liggen die gewond zijn geraakt bij de aanslag. Ze sprak niet alleen met slachtoffers, maar ook met medewerkers van het ziekenhuis. Het bezoek van May duurde een kleine drie kwartier.

Er raakten zo'n veertig mensen gewond van wie er nog 29 in het ziekenhuis liggen. Zeven van hen zijn er slecht aan toe.  

STER reclame