EPA
NOS NieuwsAangepast

EU eist vrijlating betogers in Rusland

De Europese Unie eist dat Rusland de betogers die gisteren zijn opgepakt bij demonstraties tegen overheidscorruptie, onmiddellijk vrijlaat. Volgens EU-buitenlandchef Mogherini is het politie-ingrijpen in strijd met de Russische grondwet, waarin vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering zijn vastgelegd.

Ook de VS heeft de arrestaties van honderden betogers in Rusland veroordeeld. In een verklaring worden de arrestaties een "belediging van democratische waarden" genoemd.

"We roepen de Russische regering op alle vreedzame betogers onmiddellijk vrij te laten", zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Hij voegde eraan toe dat de VS bezorgd is over de arrestatie van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny.

Navalny had Russen opgeroepen te demonstreren tegen overheidscorruptie. De respons was onverwacht groot. In heel Rusland gingen waarschijnlijk in totaal tienduizenden mensen de straat op.

Na de demonstraties uit onvrede over het verloop van de parlementsverkiezingen van 2011, werd er een strenge anti-demonstratiewet van kracht. Op grond van die wet werden alleen al in Moskou honderden betogers opgepakt, onder wie Navalny. NOS-correspondent Groot Koerkamp noemt het dan bijzonder dat zoveel mensen het hebben aangedurfd te demonstreren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl