14 momenten waarop we stilstonden bij Johan Cruijff
Het is vandaag exact een jaar geleden dat er een schokgolf ging door Nederland en ver daarbuiten. Om 13.26 uur werd op 24 maart 2016 via Twitter het overlijden gemeld van Johan Cruijff. De levende legende was vanaf dat moment alleen nog een legende.
De hele dag stond verder in het teken van de eeuwige nummer 14. Er volgden speciale uitzendingen op televisie en radio en een stortvloed aan reacties uit binnen- en buitenland. Er werden bloemen gelegd bij het geboortehuis van Cruijff in Betondorp en er was een herdenking bij het Olympisch Stadion.
Ook de rest van het jaar is de beste Nederlandse voetballer aller tijden nooit ver weg geweest. We kijken nog eens terug naar 14 momenten waarop we Cruijff hebben herdacht of waarop we áán hem hebben gedacht.
24 maart 2016: De Kuip klapt voor Cruijff
Op de avond van de dag dat Cruijff overlijdt, spelen Feyenoord en Sparta een benefietwedstrijd in De Kuip voor de Hartstichting. De dood van Cruijff zet het duel in een heel ander daglicht. Voor aanvang van de wedstrijd is er stilte, in de 14de minuut volgt een ovationeel applaus voor de geboren Amsterdammer. Cruijff was weliswaar een kind van Ajax, maar hij bezorgde Feyenoord in 1984, in zijn laatste seizoen, de dubbel.
25 maart 2016: Nederland-Frankrijk staat in het teken van Cruijff
Een dag na de dood van Cruijff speelt het Nederlands elftal een oefenwedstrijd tegen Frankrijk. De wedstrijd in de Arena moet volgens alle betrokkenen een eerbetoon aan Cruijff worden. En dat wordt het ook.
Ook hier volgt in de veertiende minuut een staande ovatie en een indrukwekkend applaus voor de 48-voudig international. Nederland verliest wel, met 3-2, uitgerekend door een doelpunt van nummer 14 Blaise Matuidi.
26-29 maart 2016: tienduizenden herdenken Cruijff in Barcelona
Bij Camp Nou wordt El Flaco, de Magere, vier dagen lang herdacht. Tienduizenden mensen staan stil bij de man die FC Barcelona als voetballer en als coach vele successen bracht.
Spelers en voormalig spelers, de president van Catalonië en zelfs de voorzitter van Real Madrid, maar vooral heel veel fans eren hun held.
26-29 maart 2016: ook Amsterdam staat stil bij Cruijff
In Amsterdam is ook een 'rouwperiode' van vier dagen ter nagedachtenis aan Cruijff. Bij het veld van de Amsterdam Arena staan condoleanceregisters opgesteld, waar duizenden mensen hun gedachten of herinneringen aan het papier toevertrouwen.
2 april 2016: emotioneel eerbetoon voor aanvang van El Clásico
De emoties lopen hoog op in Camp Nou voor aanvang van Barcelona-Real Madrid. De reden is dit keer niet het altijd beladen treffen tussen de twee aartsrivalen, maar het eerbetoon aan Cruijff.
Een emotionele videoboodschap van oud-spelers, een minuut stilte en een luid applaus en een schitterend mozaïek op de tribunes zorgen ervoor dat menig traantje wordt weggepinkt.
3 april 2016: kippenvel in de Arena bij hommage aan Cruijff
Een dag later speelt Ajax voor het eerst een thuiswedstrijd sinds het overlijden van het clubicoon. En ook in Amsterdam is het een minuut lang heel erg stil en is het applaus hard en hartverwarmend.
"Cruijff is vandaag door Ajax en Amsterdam en heel Nederland prachtig geëerd. Op een hartstochtelijke manier die je eigenlijk niet achter Nederland had gezocht", omschrijft Jan Mulder 's avonds zijn gevoelens.
19 april 2016: emotionele speeches Gullit en Jordi Cruijff bij Laureus Awards
Bij de uitreiking van de Laureus Awards in Berlijn, de 'Oscars van de sport', krijgt Johan Cruijff postuum een Spirit Award.
Ruud Gullit houdt een bewogen toespraak, de prijs wordt door voormalig Barcelona-speler Carles Puyol aan Jordi Cruijff uitgereikt. Een emotionele Jordi spreekt warme woorden over zijn vader.
25 april 2016: de Johan Cruijff-tram rijdt door Amsterdam
Op de Middenweg, vlak bij zijn geboortehuis, wordt op Cruijffs geboortedag de Johan Cruijff-tram in gebruik genomen. Voormalig ploeggenoot en eveneens Ajax-icoon Sjaak Swart zet de tram, lijn 14, om exact 14.14 uur in beweging.
De tram, vol foto's van de voetballegende, rijdt vijf weken door Amsterdam. Op de achterkant van de tram staat een bekend citaat van Cruijff: "Je bent óf op tijd, óf je bent te laat. Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt."
9 september 2016: Catalaans dorpje onthult Johan Cruijffstraat
In het Catalaanse dorpje Vallfogona de Riucorb onthullen dochter Susila Cruijff en kleinzoon Jesjua Angoy Cruijff de Johan Cruijffstraat. Het is de eerste straat die naar de voetballegende is vernoemd sinds zijn dood.
"Hij heeft ons zo veel gegeven, het is het minste wat we voor hem konden doen", aldus de burgemeester.
6 oktober 2016: de autobiografie van Cruijff verschijnt
'Mijn verhaal' luidt de titel van de autobiografie van Cruijff, die op 6 oktober postuum verschijnt. In Amsterdam overhandigt Frank Rijkaard het eerste exemplaar aan Danny en Jordi Cruijff, in Londen is Pep Guardiola bij de presentatie aanwezig.
"Hij was uniek, totaal uniek. Zonder hem zou ik hier niet zijn", zegt de Catalaanse oogappel van Cruijff.
21 december 2016: ode aan Johan Cruijff op het Sportgala
Tijdens het jaarlijkse Sportgala in de Amsterdamse Rai wordt op memorabele wijze stilgestaan bij Cruijff. Met een muzikale ode afgewisseld met anekdotes, waarbij vooral Frank Rijkaard de zaal tot tranen toe roert met een verhaal over het samen 'pikken' tijdens het rondje om de Bosbaan. Ook Sportman van het Jaar Max Verstappen haalt herinneringen op aan Cruijff.
24 december 2016: 'rechterhand' Carole Thate kijkt terug op een ingrijpende periode
Carole Thate, manager en rechterhand van Cruijff, was degene die het nieuws van zijn overlijden op 24 maart 2016 naar buiten bracht. De dag voor Kerstmis blikt ze bij de NOS terug op dat ingrijpende moment.
Eén druk op de knop. "En toen, baf, toen brak het los." De impact was enorm, wereldwijd.
10 februari 2017: Piet Keizer overlijdt op 73-jarige leeftijd
Samen met Piet Keizer vormde Johan Cruijff begin jaren zeventig het koningskoppel van het gouden Ajax. Elf maanden na de Nummer 14 overlijdt ook de legendarische linksbuiten.
"Dat zie je nooit meer, een sublieme techniek", zei Cruijff over Keizer. "Het was iemand die onlosmakelijk aan mijn vader verbonden is geweest", aldus Jordi Cruijff.
18 maart 2017: wanneer draagt de Arena de naam van Johan Cruijff?
Precies een jaar geleden barst de discussie weer in volle hevigheid losbarst: moet de Amsterdam Arena niet heel snel worden omgedoopt tot Johan Cruijff Arena? Dezelfde dag nog laat de gemeente Amsterdam weten achter het idee te staan. Vier dagen later meldt de familie van Cruijff "het mooi te vinden" als het stadion van Ajax de naam van Johan Cruijff zou dragen.
Een jaar later heet de Amsterdam Arena nog steeds Amsterdam Arena. Jordi Cruijff liet vorige week in de NRC weten dat hij ervan baalt. "Men vond het na mijn vaders dood belangrijk dat het stadion naar hem werd vernoemd. Maar de gesprekken tussen Ajax, de Arena en de gemeente Amsterdam lopen al máánden. Laten we hopen dat het achteraf geen gebakken lucht blijkt te zijn."