EPA
NOS NieuwsAangepast

Aanslag Londen: twee 'belangrijke' nieuwe verdachten opgepakt

De Britse politie heeft "twee belangrijke nieuwe arrestaties" verricht in verband met de aanslag van twee dagen geleden in het politieke centrum van Londen. Deze verdachten werden in Midden- en Noordwest-Engeland aangehouden. Volgens het hoofd van de anti-terrorismedienst zitten er nu in totaal negen mensen vast. Een vrouwelijke verdachte is op borgtocht vrijgelaten.

Het aantal dodelijke slachtoffers van de dubbele aanslag op de Westminster Bridge en bij het parlementsgebouw is gestegen tot vier, nadat gisteren een zwaargewonde 75-jarige man in een Londens ziekenhuis was overleden. De dader werd doodgeschoten nadat hij een agent met een mes had aangevallen.

Motief

De 52-jarige dader, die tot dusver werd aangeduid als Khalid Masood, werd in 1964 in Kent in het zuidoosten van Engeland geboren als Adrian Russell Ajao, zei antiterrorisme-chef Mark Rowley. De man bekeerde zich later tot de islam en veranderde daarbij waarschijnlijk zijn naam.

Rechercheurs onderzoeken nog of de dader werd aangestuurd door anderen. "We willen weten wat zijn motief was, hoe hij de aanslag heeft voorbereid en wie hem daarbij hebben geholpen", zei Rowley vanmorgen tegen de pers. Justitie gaat ervan uit dat Masood geïnspireerd was door jihadistische organisaties. De aanslag werd gisteren opgeëist door Islamitische Staat, maar de betekenis daarvan is onduidelijk.

Er zijn geen aanwijzingen voor nieuwe aanslagen, aldus Rowley.

Van de vijftig mensen die gewond raakten toen de dader met zijn auto op hen inreed, liggen er nog dertig in het ziekenhuis. Een persoon verkeert in levensgevaar; ook de toestand van twee anderen is ernstig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl