NOS NieuwsAangepast

KWF verwijt tabaksindustrie 'valse voorlichting' en doet aangifte

KWF Kankerbestrijding heeft aangifte gedaan tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. De gezondheidsorganisatie beschuldigt de fabrikanten van zware mishandeling en valsheid in geschrifte.

Volgens de organisatie worden rokers vals voorgelicht over de schadelijke gevolgen van hun verslaving. Na de 'sjoemelsigaret' was voor KWF de maat vol.

"Mensen krijgen dus meer schadelijke stoffen binnen dan we al wisten. Daarom vinden we dat we nu naar de rechter moeten stappen’", zegt directeur Michel Rudolphie in het AD.

"We zijn ontzettend zeker van onze zaak", zegt KWF-woordvoerder Laura Houtenbos in het NOS Radio 1 Journaal. Het kankerfonds sluit zich aan bij de aangifte tegen de tabaksproducenten door longpatiënt Anne Marie van Veen. Die verwijt de branche dat ze haar met opzet verslaafd heeft gemaakt. "Door onze krachten te bundelen hebben we een sterkere zaak", zegt Houtenbos. Per jaar overlijden in Nederland 20.000 mensen als gevolg van roken.

Nog meer aangevers

Bénédicte Ficq, de advocate van Van Veen, noemt de steun van KWF in de zaak "ongelooflijk belangrijk". De stichting Rookpreventie Jeugd schaarde zich al eerder achter de aangifte van Van Veen. Volgens Ficq overwegen een aantal andere organisaties zich ook aan te sluiten bij de aanklacht.

Ficq denkt een stevige zaak te hebben. De wenselijkheid van de aangifte staat volgens haar buiten kijf: "De tabaksindustrie doet er alles aan om mensen verslaafd te maken." Het Openbaar Ministerie bestudeert de zaak nog.

De branchevereniging van de Nederlandse tabaksindustrie maakt zich niet druk om de aangifte. Volgens een woordvoerder doen de producenten niks illegaals. "Het heeft er alle schijn van dat deze aangifte alleen publiciteitsdoeleinden dient."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl