Longkankerpatiënt Annemarie van Veen op de site Sick of Smoking
NOS NieuwsAangepast

'Strafzaak om tabaksfabrikanten achter de tralies te krijgen'

Advocate Bénédicte Ficq gaat aangifte doen tegen tabaksfabrikanten. Samen met longkankerpatiënt Anne Marie van Veen wil ze een strafzaak beginnen om ze achter de tralies te krijgen, zei Ficq in het tv-programma RTL Late Night.

Van Veen probeert via de website Sick of Smoking zoveel mogelijk medestanders te vinden. "Ik heb jullie hulp nodig", zegt Van Veen op de site. "In mijn eentje ben ik kwetsbaar tegenover de tabaksindustrie. Ik zoek meer kandidaten die zich bij me willen aansluiten bij de voorbereidingen van de rechtszaak."

Strafbaar handelen

In het verleden zijn er al meerdere rechtszaken tegen de tabaksindustrie geweest, die resulteerden in schadevergoedingen. Die gaan niet ver genoeg, vindt Ficq. "Ik wil dat de tabaksfabrikanten vervolgd worden voor het opzettelijk benadelen van de gezondheid. En dan zetten we nog voorzichtig in."

De tabaksproducenten maken zich schuldig aan strafbaar handelen, zegt Van Veen. "De sigaretten die zij produceren en in de verkoop brengen, zijn ontworpen met het doel de roker zo snel mogelijk verslaafd te maken. Een eenmaal verslaafde roker loopt door deze praktijken grote gezondheidsschade op."

"Het ís niet normaal dat de tabaksindustrie zoveel slachtoffers maakt en toch ongestoord zijn gang kan gaan. Dat moet afgelopen zijn."

Rattengif

De tabaksindustrie kan zich niet verschuilen achter de verantwoordelijkheid van de roker zelf, zeggen Ficq en Van Veen. "Een verslaafde roker maakt weliswaar zelf de keuze om sigaretten te roken. Maar de keuzevrijheid van de roker wordt doelbewust beïnvloed. Om die vrijheid te beperken, worden verslavende stoffen als nicotine en additieven aan de sigaret toegevoegd. Ze leggen onze natuurlijke afweer tegen giftige stoffen plat met bijvoorbeeld menthol."

Dat de overheid de productie en verkoop van sigaretten niet verbiedt, is volgens Van Veen en Ficq ook geen rechtvaardiging voor het handelen van de tabaksproducenten. Ficq: "Als ik jarenlang mijn kinderen iedere dag rattengif toedien en ze sterven uiteindelijk, dan word ik vervolgd voor moord. De tabaksindustrie komt er gewoon mee weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl