ANP
NOS NieuwsAangepast

Formatie dag 8: de onderhandelingen gaan beginnen

Volgende week beginnen VVD, CDA, D66 en GroenLinks onderhandelingen over een nieuw kabinet. Dat is het belangrijkste formatienieuws van donderdag. De dag stond verder in het teken van de beëdiging van de nieuwe Tweede Kamer. Alle 150 nieuwe Kamerleden legden de eed of belofte af.

Vóór die plechtigheid ontving verkenner Schippers de fractievoorzitters van de vier partijen. Die spraken daar af dat ze verder willen praten, hoewel ze er bijna allemaal op wezen dat de verschillen groot zijn.

Struikelblokken

Van de vier betrokken partijen heeft D66 zich na de verkiezingen steeds onomwonden voor deze coalitie uitgesproken, de andere drie uitten zich aanvankelijk gereserveerder. GroenLinks pleitte eerst voor een 'christelijk-progressieve' coalitie. Maar de vier gaan het nu dus samen proberen.

Verwacht wordt dat de partijen elkaar wel kunnen vinden op de hervorming van de arbeidsmarkt, investeringen in politie en justitie en extra geld naar verpleeghuizen. Het vluchtelingenbeleid, de inkomensverdeling, het klimaat en medisch-ethische kwesties lijken potentiële struikelblokken.

Alle partijen vaardigen twee mensen af naar de onderhandelingen: behalve de partijleiders zijn dat Zijlstra (VVD), Heerma (CDA), Koolmees (D66) en Buitenweg (GroenLinks).

Eerste Kamer

Als VVD, CDA, D66 en GroenLinks er samen uit komen, hebben ze een ruime meerderheid in de Tweede Kamer: 85 van de 150 zetels. Ook in de Eerste Kamer zouden ze over een meerderheid beschikken, maar die is daar veel krapper: 39 van de 75.

Ook Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol werd vandaag ontvangen door Schippers. Broekers zei na afloop dat het nuttig is voor de stabiliteit van het kabinet als partijen ook in de senaat de meerderheid hebben. Maar ze voegde eraan toe dat de afgelopen jaren veel wetten door de Eerste Kamer zijn aangenomen, terwijl de coalitie daar niet de meerderheid had.

Verkenner Schippers brengt maandag verslag uit aan de Kamer. Dinsdag debatteert de Kamer erover. Waarschijnlijk gaan snel daarna een of meer informateurs aan het werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl