ANP

Er is al tijden geleden een proef mee gedaan en er wordt al jaren over gepraat, maar de NS kondigt aan dat het nu echt gaat gebeuren. Vanaf december dit jaar gaat er om de 10 minuten een intercity rijden tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven.

Op dat traject klagen veel reizigers over overvolle treinen. Door elke 10 minuten te gaan rijden, hoeven mensen minder lang te wachten en hebben ze meer kans op een zitplaats. Ook kan de NS meer reizigers vervoeren.

Nadeel

Doordat de '10-minutentreinen' moeten aansluiten op treinen die elk kwartier vertrekken, gaan een paar verbindingen in Noord-Holland erop achteruit, zegt de NS.

Consumentenorganisaties maken zich zorgen over dat nadeel. "Behalve in Noord-Holland gaan ook reizigers in Brabant en de Betuwe erop achteruit", zegt Arriën Kruyt van reizigersorganisatie Rover in het NOS Radio 1 Journaal. "Daar moeten mensen langer wachten op stoptreinstations en daar zijn vaak weinig voorzieningen."

Volgens Kruyt kan de NS zich beter op andere aandachtspunten richten. "Met dit plan wordt het intercitynetwerk verbeterd, maar de NS kan er beter voor zorgen dat mensen geen auto meer nodig hebben om grote steden in te komen."

Extra treinen

De NS wil het leed verzachten door 1 miljoen euro uit te trekken voor extra treinen. Dat voorstel wordt besproken met reizigersvereniging Rover en de provincie Noord-Holland.

STER reclame