Het helikopterschip Izumo, in de haven van Yokosuka
NOS NieuwsAangepast

Japan neemt tweede helikopterschip in gebruik

Japan heeft met groot vertoon een tweede helikopterschip in gebruik genomen. Het schip de Kaga, met een lengte van 248 meter, werd te water gelaten in Yokohama. Het komt naast het zusterschip Izumo te liggen.

De bouw van de schepen is het antwoord van Japan op de grotere Chinese militaire aanwezigheid in de Oost- en Zuid-Chinese Zee. Onderminister van Defensie Kobayashi zei voor 500 genodigden dat China de veiligheid in het gebied bedreigt met de aanleg van bases.

Kaga, Izumo

De Kaga en de Izumo zijn de grootste oorlogsschepen die Japan na de Tweede Wereldoorlog gebouwd heeft. Het ontwerp van de schepen valt binnen de Japanse grondwet, die het bezit van offensieve wapens verbiedt. De schepen bieden plaats aan negen helikopters. Plaats voor landingsvaartuigen is er niet.

Volgens het persbureau Reuters begint de Izumo in mei met een tocht van drie maanden door de Zuid-Chinese Zee. China claimt het bezit van de wateren, tegen de zin van Japan, de Verenigde Staten, Taiwan, Maleisië, Vietnam en andere landen in de regio.

Met de introductie van het tweede helikopterschip is Japan nog beter in staat overzeese operaties uit te voeren. De Kaga wordt gestationeerd in Kure in West-Japan. Dat was in de Tweede Wereldoorlog de thuishaven van het oorlogsschip Yamato.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl