Jean-Pierre Bemba, vorig jaar tijdens de uitspraak in zijn eerste proces
NOS NieuwsAangepast

Strafhof straft oorlogsmisdadiger Bemba ook voor omkoping

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft oorlogsmisdadiger Jean-Pierre Bemba een jaar celstraf opgelegd voor het omkopen van getuigen. Ook moet de Congolees 300.000 euro boete betalen.

De oud-vicepresident van Congo werd vorig jaar zomer door het ICC veroordeeld tot achttien jaar cel wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij gaf in 2002 en 2003 leiding aan milities die zich schuldig maakten aan moord, mishandeling en verkrachting in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Vals bewijs

In een tweede proces, afgelopen november, achtte het hof bewezen dat Bemba geprobeerd heeft getuigen in zijn eerste proces om te kopen om de rechtsgang te beïnvloeden. Anderen werden aangezet om vals bewijs te presenteren aan het hof. De rechters benadrukten toen al hoe belangrijk het is dat hiertegen wordt opgetreden.

Bemba's advocaat werd ook schuldig bevonden; hij kreeg 2,5 jaar voorwaardelijk en een boete van 30.000 euro opgelegd. De opbrengsten van de boetes gaan naar een fonds van het ICC voor de slachtoffers van wreedheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl