NOS NieuwsAangepast

Congolese militieleider Bemba in beroep tegen veroordeling Strafhof

De Congolese militieleider, zakenman en politicus Jean-Pierre Bemba gaat in beroep tegen zijn veroordeling door het Internationaal Strafhof.

Bemba werd in maart schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het strafhof houdt hem verantwoordelijk voor moorden en plunderingen die militieleden onder zijn leiding pleegden in 2002 en 2003 in buurland de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij stuurde de troepen naar het land om een couppoging neer te slaan. Ter verdediging zei de militieleider dat de troepen niet meer onder zijn commando stonden vanaf het moment dat zij de grens overstaken.

Het Strafhof was het daar niet mee eens en veroordeelde hem tot een celstraf van achttien jaar. Daar gaat de politicus nu tegen in beroep, meldt persbureau AFP op basis van een verklaring van zijn advocaten. De rechten van Bemba zouden zijn geschonden, waardoor de zaak eigenlijk zou moeten worden geseponeerd, schrijven zij.

Bij de uitspraak door het Strafhof omschreef een van de rechters de wandaden van de Congolese strijders als "sadistische verkrachtingen" en "buitengewoon wrede" moorden en plunderingen.

Aanhouding

Bemba werd in 2008 in België aangehouden en uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof. Hij was ooit vice-president van Congo-Kinshasa en was van plan in 2011 mee te doen aan de presidentsverkiezingen in Congo.

De veroordeling van Bemba wordt gezien als een van de belangrijkste veroordelingen door het Strafhof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl