AFP
NOS NieuwsAangepast

Erdogan waarschuwt Europeanen: jullie zullen niet veilig zijn

In zijn tegen EU-landen gerichte retoriek heeft de Turkse president Erdogan vanochtend een nieuwe stap gezet door impliciet te dreigen met geweld tegen Europeanen. "Als Europa zo doorgaat, kunnen Europeanen over de hele wereld niet meer veilig over straat", zei de Turkse leider.

Wat hij daar concreet mee bedoelt en of hij oproept tot geweld tegen Europeanen, maakte hij verder niet duidelijk.

Op een bijeenkomst voor journalisten in Ankara haalde hij opnieuw uit naar Europa, dat volgens hem basale rechten met voeten treedt. "Wij, als Turkije, roepen Europa op om de mensenrechten en democratie te respecteren", zei de Turkse president volgens persbureau Reuters.

'Geen Europeaan zal veilig op straat kunnen lopen'

Volgens NOS-correspondent Lucas Waagmeester betreedt Erdogan nieuw terrein met zijn jongste uitspraken. "Hoe grof zijn teksten ook waren de afgelopen week, het viel juist op dat hij de grens van aanzetten tot geweld of dreigen niet overging. Deze uitspraak komt daar wel heel dicht in de buurt."

Macht Erdogan

De spanningen tussen de EU en Turkije zijn de laatste maanden opgelopen, zeker na de rel tussen de regering van Erdogan en Nederland en Duitsland, die draait om de campagne die Turkse ministers in Europa willen voeren voor een grondwetsreferendum.

Deze uitspraak komt wel heel dicht bij aanzetten tot geweld in de buurt

Correspondent Lucas Waagmeester

Via dit referendum hoopt Erdogan zijn macht fors uit te breiden. In veel Europese landen leidt dit tot zorgen over dezelfde onderwerpen die de Turkse president steeds weer aanhaalt, te weten mensenrechten en democratie.

"Dat doet hij omdat hij op die punten juist de meeste kritiek krijgt uit Europa", zegt Waagmeester. "Door te roepen dat mensenrechten en democratie in Europa onder druk staan, probeert hij de kritiek op zijn eigen regeerstijl te neutraliseren."

Schade voor Turkije

Eerder betichtte hij Nederland en Duitsland, inclusief bondskanselier Angela Merkel persoonlijk, van "nazi-methoden".

Kort na de jongste uithalen van Erdogan gaf de nieuwe Duitse bondspresident, Frank-Walter Steinmeier, zijn eerste toespraak. Volgens Steinmeier is de vrees gerechtvaardigd dat Turkije bezig is "alles te laten instorten wat de afgelopen jaren en decennia is opgebouwd".

Hij richtte zich hierbij persoonlijk tot de Turkse leider. "President Erdogan, u brengt in gevaar wat u en anderen hebben opgebouwd." Ook hekelde hij de "afschuwelijke nazi-vergelijkingen" van Erdogan, en riep hij hem op de persvrijheid te respecteren. In Turkije zitten veel journalisten gevangen, inclusief de Duits-Turkse auteur Deniz Yucel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl