Een dierentuin in Tsjechië is begonnen met het afzagen van de hoorns van zijn 21 neushoorns om ze te beschermen tegen stropers. De zoo wil voorkomen dat hetzelfde gebeurt als in Frankrijk, waar stropers onlangs een dierentuin binnendrongen en een neushoorn doodden om de hoorn te bemachtigen. 

Chinezen en Vietnamezen betalen grof geld voor de hoorns, die worden verwerkt in traditionele medicijnen. Volgens de dierentuin doet het afzagen van de hoorn geen pijn: 

Wat doet deze Tsjechische zoo?

Het besluit om de hoorns te verwijderen is niet zomaar genomen, zegt Premysl Rabas, de directeur van de dierentuin in Dvur Karlove. "De risico's die neushoorns lopen in het wild en zelfs in dierentuinen zijn te groot en de veiligheid van onze dieren is onze grootste zorg. Een onthoornde neushoorn is zeker een betere optie dan een dode neushoorn."

De eerste die 'onder de kettingzaag ging' was Pamir, een witte neushoornman. De dierentuin zegt dat de dieren een verdoving krijgen, hoewel het afzagen geen pijn doet. Stressvol is het zeker wel voor de dieren. Een ander probleem is dat de hoorn langzaam weer aangroeit.

Meer dierentuinen zijn van plan hun neushoorns te onthoornen, onder meer zoo Pairi Daizi in België. Het blijft de vraag of dit de beste methode is om de dieren te beschermen. In Johannesburg in Zuid-Afrika werd daarover vorig jaar een internationale conferentie gehouden.

Sommige landen pleiten voor het standaard trimmen van de hoorns en het legaliseren van de handel in hoorn. Het idee is dat de prijs van hoorn dan daalt en dat de handel voor stropers minder aantrekkelijk wordt. Anderen geloven niet dat meer aanbod tot een lagere prijs leidt. In de jaren 70 steeg het aanbod van hoorn enorm door de stroperij en de prijs werd alleen maar hoger. 

STER reclame