ANP

Dat er in een Franse dierentuin een neushoorn vermoord is om zijn hoorn, is volgens wildlife-criminoloog Daan van Uhm geen toeval. “Dit moet serieus genomen worden.” Volgens Van Uhm kan zoiets ook in Nederland gebeuren. “De handel in neushoornhoorns is serieuze criminaliteit aan het worden.” 

Van Uhm ziet een verschuiving van drugshandel naar handel in dit soort “trofeeën”. Omdat de hoorns zoveel geld waard zijn, zijn ze volgens hem zeer gewild. "Op de zwarte markt wordt er een enorm hoge prijs voor betaald. Een hoorn levert zo’n 30- tot 50.000 euro op en is daarmee veel meer waard dan goud of cocaïne. Dat maakt het aantrekkelijk voor criminele organisaties."

Musea

Van Uhm is dan ook niet verbaasd over het doden van een neushoorn in de Franse dierentuin. Hij verwijst naar de diefstal van hoorns en opgezette neushoornkoppen uit musea in Europa. Daar zaten georganiseerde misdaadorganisaties achter. Nu zie je dat ze zijn overgeschakeld naar de levende-neushoornindustrie.” Volgens hem is een neushoorn in een dierentuin voor criminelen een blok goud dat daar rondloopt. "Het is een kwestie van tijd tot andere dierentuinen aan de beurt zijn."

Criminoloog Daan van Uhm over de stijgende handel in neushoornhoorn

Extra alertheid Nederlandse dierentuinen

Nederlandse dierentuinen zijn erg geschrokken van de gebeurtenis in Frankrijk en zeggen extra waakzaam te zijn. Dierentuin Wildlands in Emmen zegt de veiligheidsmaatregelen te hebben opgeschroefd.

Dierentuin Beekse Bergen zegt dat de beveiliging in hun dierentuin al goed is. “Zowel zichtbaar als onzichtbaar.” Ook de Gaia Zoo in Kerkrade zegt geen extra maatregelen te nemen. “We waren al waakzaam en zullen ook waakzaam blijven.” Dierenpark Amersfoort krijgt in september een nieuw neushoornkoppel en zegt dat de beveiliging al goed geregeld is. 

In Diergaarde Blijdorp lopen een Indische en een zwarte neushoorn rond. Vanaf het begin heeft het park die dieren op verschillende manieren beveiligd en dat is nu niet anders, zegt de woordvoerder. “We zijn uiteraard wel extra alert na het verschrikkelijke bericht. Hoe nijpend dit probleem is, blijkt nu heel duidelijk uit het feit dat neushoorns niet alleen in hun gebied van herkomst worden bedreigd, maar zelfs ook in dierentuinen.”

STER reclame