Roep om extra controle Braziliaans vlees

Vleescontrole in Brazilië AFP

China heeft Brazilië opgeroepen de controle te verscherpen op vlees dat wordt verscheept. Brazilië is China's grootste leverancier van kip en rundvlees. China wil voorkomen dat bedorven vlees het land binnenkomt.

China en de Europese Unie, twee belangrijke afzetmarkten, hebben een importverbod ingesteld voor vlees van Braziliaanse bedrijven die betrokken zijn bij het schandaal. Ook Chili weert het vlees.

Vrijdag werden zeker 38 mensen gearresteerd. Ze worden ervan verdacht dat ze inspecteurs hebben omgekocht om partijen bedorven vlees goed te keuren en door te verkopen. 

Ongegrond

De Braziliaanse president Temer noemt de ophef die is ontstaan over fraude met bedorven vlees ongegrond. Volgens hem draait het maar om een paar vleesverpakkers. Hij probeert daarmee opnieuw om de economische schade door het schandaal te beperken. De betrokken bedrijven behoren tot de grootste van de wereld.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA vindt het nog niet nodig de consument te informeren over het schandaal. Volgens de organisatie is de kans erg klein dat er besmet vlees op de Nederlandse borden ligt. Er zijn veel controles en er is weinig gevonden, zegt de organisatie, en als er iets is gevonden, is het tegengehouden.

Uitsluiten

De COV, de Centrale Organisatie voor de Vleessector, wil dat de NVWA expliciet uitsluit dat er bedorven vlees op de Nederlandse markt is terechtgekomen. De organisatie maakt zich geen grote zorgen, omdat het meeste vlees dat in Nederland aankomt meteen wordt doorgevoerd. De rest wordt gekeurd voor het wordt verwerkt.

Verder hoopt de organisatie dat de Brazilianen snel bekendmaken welke fabrieken zijn stilgelegd en waar het bedorven vlees naartoe is vervoerd.

STER Reclame