'Treinen veel vaker kapot'
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 21 maart: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, in de ochtend is er nog vrij veel bewolking, ook kan er wat regen vallen. Vanuit het westen wordt het geleidelijk droog en gaat de zon flink schijnen. Het wordt ongeveer 9 graden. Er staat wel een stevige westelijke wind.

Wat heb je gemist?

Honderden banken zijn wereldwijd betrokken geweest bij het witwassen van geld van Russische criminelen. Het zou gaan om een bedrag van 19 miljard euro, dat door meer dan 700 banken werd witgewassen tussen 2011 en 2014. Het is niet duidelijk of de banken hier bewust aan meededen. De onthulling komt van een groep onderzoeksjournalisten die ook de Panama Papers naar buiten bracht. Er zouden ook Nederlandse banken bij betrokken zijn. Onder meer de Amsterdam Trade Bank wordt genoemd, waarlangs 32 miljoen euro zou zijn witgewassen.

Ook mensen van de geheime dienst FSB worden verdacht van witwassen

Het College voor de Rechten van de Mens heeft vorig jaar fors meer meldingen over discriminatie ontvangen. Het waren er bijna duizend meer dan in 2015. De meeste meldingen, ruim een kwart, gingen over discriminatie vanwege ras of afkomst. Daarna volgen discriminatie vanwege handicap of chronische ziekte en vanwege geslacht.

De site van het College voor de Rechten van de Mens

In Frankrijk hebben de presidentskandidaten voor het eerst op televisie gedebatteerd. Het debat duurde uren en de belangrijke thema's waren de Europese Unie, migratie en integratie. Tijdens het debat kwam het tot felle botsingen tussen de rechts-populistische Le Pen en sociaal-liberaal Macron, de twee grootste kanshebbers.

De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen vindt plaats op 23 april. Op 7 mei volgt dan de tweede ronde.

Le Pen en Macron in debat over EU en integratie

In de eerste maanden van dit jaar kampt de NS met veel meer defecten aan treinen dan vorig jaar, meldt het AD op basis van cijfers van de site Rijdendetreinen.nl. Volgens die gegevens zijn er tot half maart al 188 kapotte treinen gemeld. Ter vergelijking: in het hele vorige jaar ging er 116 keer een trein kapot. In de krant vertellen machinisten dat het vaak komt door achterstallig onderhoud, maar de NS ontkent dat en zegt te onderzoeken wat de precieze oorzaak is.

Vaker defecten aan treinen van NS

Verder vandaag...

De twee schilderijen die in 2002 uit het Van Gogh-museum werden gestolen zijn vanaf vandaag weer te zien in Amsterdam. Zeegezicht bij Scheveningen en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen werden in september 2016 in Italië teruggevonden.

Het Medisch Tuchtcollege doet uitspraak in de zaak tegen de longarts van het Tergooi Ziekenhuis, waar hockeyer Rogier Mooij overleed in 2014. De hockeyer werd met hevige pijn op de borst het ziekenhuis binnengebracht. Een halve dag later overleed hij, zonder dat hij door een specialist was gezien.

De definitieve uitslag van de verkiezingen wordt om vier uur vanmiddag verwacht. En verkenner Edith Schippers houdt vandaag een tweede gespreksronde met vier fractievoorzitters. Het lijkt erop dat ze eerst wil kijken of een kabinet met VVD, CDA, D66 en GroenLinks een mogelijkheid is, want in die volgorde praat ze vandaag met de leiders van die partijen.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl