NOS NieuwsAangepast

Rabobank gaat verenigingen niet alleen sponsoren, maar ook begeleiden

De Rabobank gaat sport- en cultuurverenigingen vanaf nu niet alleen financieel sponsoren, maar ook begeleiden. In tijden waarin verenigingen steeds minder subsidie krijgen en het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers en bestuurders te vinden, is dit volgens de bank hard nodig.

Daarom krijgen alle clubs die de Rabobank financieel steunt - voetbalclubs, balletverenigingen, scouting of de plaatselijke harmonie - een begeleider die de penningmeester en het bestuur gaat bijstaan. Hij adviseert onder meer op het gebied van financiën, bestuur en gezondheid.

Bart van Leerdam, voorzitter van atletiekvereniging Prins Hendrik in Vught, werkt sinds kort met een toezichthouder van de bank. Van Leerdam geeft toe dat er in eerste instantie best vragen waren: "Zo van: levert het ons wel iets op? Maar nu zeg ik: het is altijd goed dat er iemand met een frisse blik je organisatie binnenkomt. En er wordt ons niets opgelegd."

Maatschappelijke rol

Rabobank presenteert de nieuwe plannen voor sponsoring van sport en cultuur vanochtend. De bank wil de focus van zijn sponsoractiviteiten de komende jaren verleggen van profsport (zoals wielrennen en paardensport) naar (amateur)verenigingen. Daarvoor wordt per jaar 30 miljoen euro uitgetrokken. Dit jaar steunt de bank zo'n 2500 clubs en verenigingen.

"Wij geloven in de kracht van clubs, verenigingen en stichtingen en daarom zetten wij hen de komende vier jaar centraal in onze sponsoring", zegt Rien Nagel namens de Rabobank. "Maar alle verenigingen en stichtingen hebben te kampen met teruglopende bijdragen van lokale overheden, moeite met het vinden van goede bestuurders, dalende ledenaantallen en te weinig vrijwilligers. Dat is gewoon een groot probleem, met ons advies en begeleiding willen we de clubs sterker en toekomstbestendiger maken."

Breedtesport

Nagel wijst op de belangrijke maatschappelijke rol die deze verenigingen en stichtingen vervullen: "Duizenden verenigingen vormen het grootste sociale netwerk van ons land. Ze verbinden mensen door alle lagen en leeftijden van de bevolking."

Sportkoepel NOC*NSF is niet bang dat het nieuwe beleid van de Rabo - minder aandacht voor topsport en meer voor de amateurs - Nederland Olympische medailles of wereldtitels gaat kosten. Hein Veerman van NOC*NSF: "De grote talenten moeten toch komen van de verenigingen her en der in het land. Daar ligt de kiem voor het succes."

Topatleet Eelco Sintnicolaas - in 2013 Europees kampioen op de indoor zevenkamp - beaamt dat. Hij begon ooit bij atletiekvereniging Cialfo in Epe en traint nu bij AV '34 in Apeldoorn. Hij is een van de zogenoemde idolen die het nieuwe beleid van de Rabobank en NOC*NSF uitdragen: het belang van amateurverenigingen doorgeven aan met name de jeugd.

Handtekening

"Het is toch hartstikke leuk dat als ik op zaterdagochtend train, er eerst één pupil aan mij een handtekening komt vragen, en even later zijn het er opeens 50. Kinderen motiveren en enthousiast maken is natuurlijk hartstikke belangrijk", aldus Sintnicolaas. "Ik heb eigenlijk alleen maar fijne herinneringen aan die beginjaren op de atletiekbaan. Altijd gezellig, na afloop van de training even blijven hangen en thee drinken. Veel plezier hebben, daar gaat het in eerste instantie om."

Evaluatie

Bij het nieuwe beleid zijn verder de hockeybond betrokken, Kunstbende, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst en Mojo/Lowlands. Die organisaties moeten de inhoudelijke kennis leveren. Adviesbureau Andersson Elffers Felix evalueert de opbrengsten voor verenigingen en samenleving, om te kijken of de aanpak van de bank echt werkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl