Kadhija Arib
NOS NieuwsAangepast

Grote kans dat Arib Kamervoorzitter blijft

De kans is groot dat Khadija Arib (PvdA) voorzitter blijft van de Tweede Kamer. Het ziet ernaar uit dat VVD, CDA, D66, SP en GroenLinks niet met een eigen kandidaat komen. De PvdA wil Arib juist graag voordragen voor een nieuwe termijn. De Kamer stelt deze week een profielschets op en volgende week woensdag wordt de nieuwe voorzitter gekozen.

Arib volgde in januari 2016 VVD'er Van Miltenburg op, die opstapte in de nasleep van de Teevendeal. Arib oogstte sinds haar aantreden veel lof voor haar stijl. Mede daardoor stond ze vorige week bij de verkiezingen op de tweede plaats van de kandidatenlijst van de PvdA, meteen na lijsttrekker Asscher. In de jaren daarvoor stond ze altijd veel lager, bij de verkiezingen van 2012 bijvoorbeeld op de dertigste plaats.

Bijna langstzittende Kamerlid

Arib werd in Marokko geboren en bezit behalve de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit. Ze zit, met een kleine onderbreking, al sinds 1998 in de Kamer. In de nieuwe Tweede Kamer is zij, na SGP-leider Van der Staaij, het langstzittende Kamerlid. Ze voerde onder meer het woord over volksgezondheid en medisch-ethische vraagstukken; ook was ze lang ondervoorzitter.

De PvdA leed vorige week een enorme verkiezingsnederlaag en zakte van 38 naar 9 zetels. Donderdag worden de nieuwe leden beëdigd en de PvdA is dan in grootte de zevende partij. Meestal komt de voorzitter uit een van de grote fracties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl