Mogelijke handlangers kerstmarktterrorist Berlijn opgepakt

De pleger van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, Anis Amri AFP

In Istanbul zijn drie mannen opgepakt in verband met de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Volgens Turkse media worden ze ervan verdacht banden te hebben met de pleger van de aanslag, de Tunesiër Anis Amri.

De drie werden opgepakt op de luchthaven van Istanbul. Het zou gaan om Duitsers van Libanese afkomst. Onduidelijk is wat hun rol was bij de aanslag, die twaalf levens eiste. 

Anis Amri reed op 19 december in Berlijn met een gekaapte vrachtwagen in op een mensenmassa. Twaalf mensen kwamen om het leven en er waren tientallen gewonden. Amri sloeg op de vlucht.

Een paar dagen later werd hij in de buurt van Milaan doodgeschoten door een politieagent. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat.

Vorige week werd in de Turkse stad Izmir ook iemand opgepakt in verband met de aanslag in Berlijn. Ook dat was een Duitse man, maar dan van Jordaanse afkomst. 

Deze arrestant zou ervan worden verdacht dat hij opdracht had gegeven tot de aanslag in Berlijn. Volgens het Turkse persbureau Anadolu is zijn hechtenis vandaag verlengd.