Vissende Tsimane op de Amazonerivier
NOS NieuwsAangepast

Stamleden in Amazone hebben gezondste harten ter wereld

De gezondste harten ter wereld zijn te vinden in Bolivia, bij de Tsimane, een stam die diep in het Amazonegebied woont. Het geheim is meer dan 16.000 stappen per dag en een dieet dat voor 72 procent bestaat uit koolhydraten.

De harten van de Tsimane vertoonden de minste verstopte aderen, ook als de onderzochte mensen al ouder waren. Dat blijkt uit een onderzoek dat The Lancet heeft gepubliceerd en waar de BBC over schrijft.

Koolhydraten

De onderzoekers moeten zelf ook toegeven dat het voor de meeste mensen in de westerse wereld niet mogelijk zal zijn te leven zoals de Tsimane. De stam zijn jagers en verzamelaars en hebben nauwelijks contact met de rest van de wereld.

Toch zijn er wel lessen te trekken uit hun levensstijl. Zo staan koolhydraten tegenwoordig in een kwaad daglicht, maar het dieet van de Tsimane bevat juist veel koolhydraten, uit rijst, mais en cassave. En de gemiddelde Amerikaan haalt maar zo'n 5000 stappen, veel minder dan de Tsimane.

Vaker onderzoek

De 16.000 Tsimane in Bolivia zijn vaker onderwerp van onderzoek geweest, vanwege hun geïsoleerde bestaan vormen ze een goede onderzoeksgroep. Zo ontdekten onderzoekers ook dat de voorkeur voor bepaalde muziek cultureel is bepaald en niet biologisch, dankzij onderzoek bij de Tsimane. En werd er ontdekt dat bepaalde parasitaire wormen ervoor zorgen dat vrouwen makkelijker zwanger worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl