NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Man doodgeschoten op vliegveld Orly na aanval op militairen

Reuters

Op de luchthaven Orly in de buurt van Parijs is vanmorgen een man doodgeschoten nadat hij drie militairen had aangevallen en het wapen van een van hen had geprobeerd af te pakken. Het gaat om een man van 39 die al bekend was bij de politie.

Volgens de Franse minister van Defensie viel de dader drie militairen van de luchtmacht aan. Hij begon een worsteling met een vrouwelijke militair en probeerde haar wapen af te nemen. Dat mislukte, waarna hij door de twee andere militairen is doodgeschoten.

Tweede incident

Voor de aanval op Orly was de man betrokken bij een ander schietincident, eerder op de ochtend. Rond zeven uur opende hij bij een verkeerscontrole ten noorden van Parijs het vuur op drie agenten. Een agent liep lichte verwondingen op. 

De terminals zijn direct na het incident geëvacueerd en het vliegverkeer moest uitwijken naar luchthaven Charles de Gaulle, de grootste van Parijs. Ruim tweehonderd agenten en specialisten hebben op het vliegveld gezocht naar eventuele handlangers of explosieven. Er is niets aangetroffen. 

De openbaar aanklager inzake anti-terrorismezaken heeft het onderzoek nu overgenomen. Minister van Binnenlandse Zaken Le Roux zegt dat de man een bekende is van de politie en de inlichtingendiensten.

De terminal waar het schietincident plaatsvond, blijft de hele dag dicht. In de andere terminal kon het vliegverkeer halverwege de middag gedeeltelijk hervat worden. Alle inkomende vluchten kunnen weer terecht op de luchthaven. Passagiers die vanuit Orly willen vertrekken, moeten de hele dag rekening houden met vertraging.

Paniek

Toen de schoten gelost werden, brak paniek uit in de terminal. "Mensen begonnen te dringen, er zijn mensen gevallen", zei een van de aanwezigen. "Ik heb zelfs mijn schoenen uitgedaan om sneller te kunnen rennen."

President Hollande heeft zijn lof uitgesproken over het optreden van de militairen en de politie. Hij noemde het "moedig om in actie te komen tegen deze levensgevaarlijke man". 

Man doodgeschoten op Parijse luchthaven

STER reclame