Britse koningin geeft fiat aan brexitwet

De Britse koningin Elizabeth AFP

De Britse koningin Elizabeth heeft haar handtekening gezet onder de wet waarmee premier May de brexitgesprekken mag beginnen. Maandag stemde het Lagerhuis voor de vertrekovereenkomst van de regering. 

Volgens voorzitter van het Lagerhuis John Bercow is het nu aan May om te bepalen wanneer ze de vertrekprocedure begint. Nadat ze artikel 50 van het verdrag van Lissabon in gang zet, kan ze de onderhandelingen met de EU over het Britse vertrek uit de unie beginnen. Het doel van de Britse regering is om dan binnen twee jaar volledig uit de EU te treden.

Koninklijke formaliteit

Een woordvoerder van de premier liet doorschemeren dat May waarschijnlijk pas eind maart een beroep zal doen op artikel 50. Dat was al langer de bedoeling van May, maar het gerucht ging dat ze de onderhandelingen deze week al zou beginnen.

Hoewel de toestemming van de koningin noodzakelijk is, wordt de stap gezien als een formaliteit. Er is al 300 jaar geen koning of koningin meer geweest die weigerde koninklijke goedkeuring te geven aan wetgeving.