Het Lagerhuis
NOS NieuwsAangepast

Britse premier kan met haar brexit-wet naar Brussel

De Britse regering kan met de EU in Brussel gaan onderhandelen over de manier waarop de Britten afscheid nemen van 'Europa'. Het Lagerhuis wees vanavond twee voorstellen af om de brexit-wet aan te passen.

Het Britse Hogerhuis nam onlangs twee voorstellen aan die tot vertraging dreigden te leiden. De lords wilden dat het parlement meer zeggenschap kreeg over de definitieve tekst van het brexit-plan. Ook eisten ze garanties voor de rechten van de ongeveer 3 miljoen mensen uit andere EU-landen die in Groot-Brittannië wonen, onder wie ook zo'n 40.000 Nederlanders.

Het Lagerhuis wees vanavond beide voorstellen af en steunde de vertrekovereenkomst die premier May voor ogen staat. 'Brexit-minister' David Davis zei vorige week dat "een paar lords het hele proces willen frustreren. De regering zal er alles aan doen om dat te voorkomen".

Verzet staken

Davis vertrouwde toen al op het Lagerhuis, waar in vergelijking met het Hogerhuis meer voorstanders zijn voor een vlot vertrek uit de EU. Het laatste woord in de kwestie was vanavond aan het Hogerhuis, maar de lords staakten uiteindelijk hun verzet.

Voor de brexit-wet was de instemming van beide kamers van het parlement nodig. In principe kan premier May morgen al officieel aan de slag met de uittredingsprocedure, maar in regeringskringen is gezegd dat ze eind deze maand met haar wet naar Brussel stapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl