Het Britse Hogerhuis
NOS NieuwsAangepast

Britse Hogerhuis eist bescherming EU-ingezetenen na brexit

Het Britse Hogerhuis wil dat de brexit-wet wordt aangevuld met een passage waarin de rechten van EU-ingezetenen in het Verenigd Koninkrijk worden gegarandeerd. De Lords en Lady's in het Hogerhuis stemden met een meerderheid van 358 tegen 256 voor de uitbreiding, waardoor de regering nu gedwongen is de gevraagde passage aan de wet toe te voegen.

Daarna moet de wet voor goedkeuring weer terug naar het Lagerhuis, waardoor de hele brexit-procedure vertraging dreigt op te lopen. De Conservatieve partij van premier May heeft geen meerderheid in het Hogerhuis.

Het Hogerhuis wil met de stemming van vandaag een waarschuwing afgeven aan May, zegt correspondent Suse van Kleef. May heeft steeds gehamerd op het belang van een snelle behandeling van de wet door beide huizen.

Ze bracht vorige week zelfs een ongebruikelijk bezoek aan het Hogerhuis toen de wet werd besproken. Dat is haar niet in dank afgenomen, zegt Van Kleef. De Hogerhuisleden zouden Mays bezoek intimiderend hebben gevonden.

Eind maart

Met deze wet waarin de Britten hun voornemen aankondigen om uit de EU te stappen, zet de Britse regering de eerste stap op weg naar de brexit. De verwachting is dat May het document rond 15 maart in Brussel wil indienen, maar dat wordt erg krap door het dwarsliggen van het Hogerhuis. Haar harde deadline van eind maart komt voorlopig nog niet in gevaar, zegt Van Kleef.

De regering heeft teleurgesteld gereageerd op de stemming in het House of Lords. Een woordvoerder liet weten dat het kabinet de rechten van de circa drie miljoen EU-burgers (onder wie circa 40.000 Nederlanders) die nu al in het Verenigd Koninkrijk wonen "zo snel mogelijk" wil garanderen.

May wil echter eerst van Brussel de toezegging dat de rechten van de 1 miljoen Britten die elders in de EU wonen, ook beschermd worden. Nú een eenzijdige garantie afgeven zou haar onderhandelingspositie verzwakken.

Een belangrijke reden voor de Britten om de EU de rug toe te keren, is de wens om de toestroom van migranten uit andere lidstaten te stoppen. Londen wil zelf uitmaken wie er wél en wie er niet binnenkomt, heeft premier May herhaaldelijk verklaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl